Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12149288 www.bgdnes.bg

2000 часа във въздуха прекарва пенсионер

Човешките възможности нямат граници! 

Николай кара мотор и плава с каяк 

Доли ЛУКАНОВА

Над 2000 часа във въздуха има пенсионерът Николай Обрешков. Животът на 69-годишния мъж от Горна Оряховица е изпълнен с динамика. Николай е доказателство, че човешките възможности нямат граници. Преди около 20 години Николай купува първия си парапланер и оттогава се рее в небето като птица. Обрешков е сред малкото парапланеристи ветерани у нас. Безстрашният мъж прави дълги полети от Сопот до връх Шипка, от Шумен до Стражица или до Попово. Най-продължителните му пътувания са около 5 часа.

"Времето минава неусетно във въздуха. Особено когато условията са добри. Когато летя, обичам да гледам красиви места и да се наслаждавам на природата", разказва пред "България Днес" пенсионерът с млад дух.

Реклама

Николай от малък мечтае да стане летец. Инцидент в ученическите му години намалява зрението му и кандидатстването за пилот в Долна Митрополия се проваля.

"Така си подадох документите във военното училище във Велико Търново и го завърших. Мечтата ми да летя обаче остана. Затова в началото на 80-те години изкарах едномесечен курс за делтапланер. В онези години нямаше как да си купя личен, само клубовете имаха. След като дойде демокрацията, си взех първия парапланер, после втори, трети и сега летя на четвърти", разказва Обрешков.

Пенсионерът се рее във въздуха средно по 2 часа. Казва, че като излети, не знае къде ще кацне и след това се прибира на автостоп.

Макар любовта към летенето да преобладава при него, последното му приключение е свързано с мотор. Пенсионерът обикаля цяла Турция по външната й граница и се прибира у дома, навъртял 6000 км за 8 дни. Необяснима сила го тегли и към морето. Именно тя е станала причина Николай да се обучи в управлението на плавателни съдове в клуб в Севлиево. Участвал е и в републикански състезания с яхта. Успешно практикува и ветроходство. Освен това дейният мъж си е направил собствена 6-метрова яхта, с която обикаля Черноморието и често спи в открити води.

Приятелите му често го наричат щастливия пенсионер.

"Всеки може да бъде щастлив. Аз съм възпитаник на военно училище все пак. Човек трябва да има психика, тя е най-важна. Не трябва да се огъва пред трудности. Гледам ги хората, все нещо им пречи. При мен няма такова нещо. Пенсията ми не е голяма, обаче ми стига", допълва авантюристът.

Преди 5 години Обрешков губи съпругата си и както сам казва: "Вече отговарям само за шапката си". Следващото вълнуващо приключение, което му предстои, е свързано с каяк. Военният ще се пусне по Дунав с едноместната лодка за празника на реката.

Реклама
Реклама
Реклама