Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12237763 www.bgdnes.bg

Внимание: Плъзнаха брокери менте на земеделска земя advertorial icon

Клиентите им най-често остават без ниви и без пари

След като опоскаха пазара на недвижими имоти, посредници менте налазиха и земеделската земя.

Все по-често специализирани агенции засичат фалшиви обяви, които целят да “зарибят” наивни клиенти да продадат земята си, а после я измъкват чрез изкуствени сделки.

Една от най-честите измами е да се подбират ниви с няколко собственици, какъвто е масовият случай в България. Измамници подлъгват няколко от собствениците да им дадат пълномощно, за да могат да оперират със земята. Плащат им минимални суми с уговорката, че те са част от общата сделка. После отдават бързо земята под аренда с дългосрочен договор с огромни неустойки.

Експерти сигнализират, че има и случаи, в които фирми, опериращи на пазара на земеделски земи, непрекъснато сменят наименованията си, събират предварително депозити за дадена нива, а после се оказва, че имотът изобщо не съществува. Или е чужда собственост, а стопанинът му няма и хабер, че някой му продава нивата.

Ако не искате да бъдете излъгани, не подбирайте брокер, водени само по атрактивната цена, съветват специалисти.

Често брокерите-менте искат набор от оригинални документи, за да могат да проверят статута на имота. Това обаче е вратичка да прехвърлят имота на чуждо име или пък да регистрират фалшив договор за дългосрочен наем на земята, който не можете да прекратите, освен ако не броите огромни комисионни.

Решите ли да купувате нива, трябва да внимавате за юридическия статут. Брокери предупреждават, че сделките със земеделска земя не са като обикновените договори за покупко-продажба на недвижим имот. Причината е, че често нивите са с объркан правен статут – например с много наследници, които се съдят за собственост.

Понякога казусите са толкова заплетени, че само опитни юристи могат да ги разплетат. Всяка покупка без детайлно проучване на документацията носи риск да се сдобиете с чужда собственост, която съдът после ще ви отнеме, а парите ще потънат.

Независимо дали продавате или купувате земя, доверете се на изпитани компании на пазара. Ако искате пари назаем, не търсите лихвари, а банка. По същата логика, ако искате да продадете земя, трябва да намерите професионална компания, която да ви даде реална цена за терените.

Повечето от тях са публикували подробна информация за служителите си в сайтове си в интернет - с име, длъжност, снимка. Целта е всеки да може да провери дали посредникът действително работи в посочената фирма.

Професионалните компании познават най-добре отделните землища. Те ще оценят безплатно вашата земя и ще ви дадат безплатна професионална юридическа помощ в заплетените казуси, каквито обикновено съществуват около земеделските имоти.

Реклама
Реклама
Реклама