Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12264910 www.bgdnes.bg

Подгответе се финансово за зимата advertorial icon

“А когато сняг забръска, що ще чиниш ти зимъска”? Този въпрос на баба Мравка от баснята за Щуреца и Мравката на Лафонтен е особено актуален тази година. Финансовите и икономическите условия не предполагат да махнем с ръка и да кажем “Като дойде, ще го мислим”, защото “когато дойде”, няма да има много възможности за решаване на проблемите.

А могат да бъдат най-вече финансови - по-високи сметки за гориво и храна, по-високи битови сметки. Какво можем да направим, за да посрещнем спокойно зимния сезон и да прекараме в спокойни води евентуалните бури.

Допълнителна работа/доход

За да преборим с ефектите на инфлацията, имаме нужда от повече средства. В момента се търсят работници в почти всички сфери на икономиката и всеки, които има умения и желание, може да намери допълнителна работа.

Помислете и за различни начини за допълнителни доходи, дори да не са постоянни - продажба на стари вещи, отдаване под наем на оборудване, което не ползвате, извършване на дребни платени услуги като боядисване, пренасяне или консултации.

Спечелените допълнителни пари спестявайте, за да можете да посрещнете по-високите сметки през зимата без да нарушавате драстично начина на живот, с който сте свикнали.

Преразглеждане на разходите

Имате кредити, изплащате автомобил и сте се абонирали за различни стрийминг услуги? Преразгледайте едно по едно разходните си пера и намалете неусетното изтичане на средства от бюджета.

Обмислете с кредитен консултант дали не е удачно да рефинансирате някои кредити. На страницата на EasyCredit може да се информирате за всички бързи кредити и вноските по тях, за да прецените кой начин е най-удачен за вас.

Голямо внимание обърнете на храната като разход. Да, цените на повечето храни са се повишили, но дали не може да започнете да купувате друга марка кафе например, особено, ако не намирате много голяма разлика във вкуса. Същото се отнася и за олиото, сиренето и останалите хранителни продукти. А пакетираните сладки изкушения спокойно могат да бъдат задраскани от списъка за пазаруване - те са не само неоправдано скъпи, но и са вредни за здравето.

“И когато сняг забръска”

Сега е времето да преосмислите начина на отопление на дома си. Първо се уверете, че няма “топлинно изтичане” - неизолирани прозорци и фуги под вратите, които буквално изсмукват топлото. Купете нови електрически отоплителни уреди, ако вашите печки са стари. Новите модели са много по-икономични и работят по-ефективно.

Помислете и за алтернативен тип отопление - ако сте на газ, да имате възможност и за електричество. Ако сте на ток, да имате възможност и за отопление на пелети. Така ще имате свобода на решенията, каквото и да предложи зимата.

И накрая, но не на последно място, финансовата стабилност на всяко семейство е сбор от баланса между приходите, разходите и дисциплинираното кредитно поведение. Когато знаете откъде идват и къде отиват парите ви, ще живеете много по-леко.

! Настоящата статия не съдържа професионални съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет се обърнете към специалист. Настоящата статия е представена от „Изи Асет Мениджмънт“ АД, собственик на търговската марка Изи Кредит, с рекламна цел.

Реклама
Реклама
Реклама