Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12281158 www.bgdnes.bg

Кивотът, но на Орфей

Тракийски мистерии

Древният тракийски завет е от 2000 години преди в Египет да имат писменост

Много зор видя Индиана Джоунс с изгубения кивот, но ако беше отишъл не в Египет, а във Враца, може би щеше да се получи не просто сценарий, а да се намери истински завет. Става въпрос за Орфеевия кивот с първата заветна плочка, които се намират във Врачанския исторически музей, разчетени от д-р Стефан Гайдарски.

Изключително смелата хипотеза е, че според лингвистичния анализ на плочката и кивота се касае за тракийска писменост отпреди 7000 години! Находките са открити през 60-те години от археолога Богдан Николов край село Градешница и се съхраняват повече от 30 години в музея. Според лингвистичния анализ на плочката и кивота се касае за тракийска писменост, предхождаща египетското пиктографско писмо с близо 2000 години. Теорията е шокираща и наелектризираща. Смела,според казионните учени хипотеза, но много от българските музеи кътат артефакти, свързани с траките и датирани 5-7000 години преди Христа. Къде сериозно, къде под сурдинка, а някъде и с насмешка, учените разказват водеща към един корен история - траките, или прототраките всъщност са българи, които са разнесли из Европа и Близкия изток писменост, наука, технологии и култура.

Реклама

Разчитането на тези два артефакта би могло да промени вижданията за българите като нация и свещен народ. Според Стефан Гайд, както е известен в научните среди авторът, кивотът е на 7000 години, както сам пише в книгите си "Тракийското писмо - декодирано". Другото твърдение в изследванията е, че при продължаващите проучвания е открито запазено в бохарския диалект в Египет название на един от знаците за храм. Той звучи "Орфей" или "Ерфей". Изговорът е запазен до днес в диалекта, разпространен в Северен Египет, в делтата на Нил. Фонетично той съвпада с името на считания за праотец на траките Орфей, категоричен е Гайдарски. Това е първият исторически факт за Орфей, смята лингвистът.

Втората книга на Стефан Гайдарски е посветена изцяло на оброчната плочка и други артефакти, открити край криводолското село, изпъстрени с пиктографски знаци. В нея се твърди още, че откритият при разкопките артефакт, считан досега за макет на храм, всъщност е първият кивот. В смисъл на свещен ковчег със завета на божеството и избрания от него народ.

Основание за твърдението си намира в разчитаните, както и при култовата плочка, пиктографски знаци, с които е изпъстрено глиненото ковчеже. Според него ясно се различават знаците, означаващи "Орфей" (храм), "Кивот" (ковчег) и "Завет" (пакт, договор), а посланието записано по стените на ковчежето гласи: "Кивотът на Орфеевия завет".

В "Тракийското писмо - декодирано" се твърди, че пиктографските знаци върху плочките от Градешница и Караново са най-старата писменост в света, тя е създадена от траките и може да бъде разчетена през египетското пиктографско писмо. Според сравнителни и компютърни анализи текстът върху плочката от праисторическото селище край Градешница е молитва към триединния бог.

Системни разкопки на селището край Градешница се правят в продължение на няколко години от археолога от врачанския музей Богдан Николов. То е датирано от ранната халколитна епоха, или 5000 години преди Христа, казва археологът Георги Ганецовски. Още тогава Богдан Николов изказва тезата, че пиктографските знаци върху 17 глинени артефакта са най-старата писменост в света.

Реклама

Другата версия: Лунен цикъл

Проф. Васил Николов, експерт в областта на праисторията и бивш директор на Националния археологически институт с музей към БАН, има друга версия за характера на знаците.

Според него, ако стилизираната човешка фигура, изрисувана "на гърба" на плочката, застане с главата нагоре, плочката трябва да се гледа в хоризонтално положение и знаците от "лицевата страна" трябва да се четат в колони, а не в редици. Проф. Николов смята, че символите представляват схематичен модел на лунния цикъл: на четирите фази на цикъла съответстват четирите колони от знаци.

"Гайдарски доста разбуни духовете в археологията преди няколко години, като представи и аргументира методиката си. Използвайки най-древните египетски йероглифи, чието значение вече е известно, той ги съпоставя със знаците, отделени чрез компютърен модел от плочката в Градешница. Получават се доста припокривания в тези стилизирани символи. Според неговия прочит излиза, че архаичните йероглифи в Египет сякаш са някаква модификация на нашите знаци от Градешница, но две хиляди години по-късно", казва проф. Николов.

Реклама
Реклама
Реклама