Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12300427 www.bgdnes.bg

Бащата на Преслава пак първи на ретро парад

Дъщерите му помагат да поддържа митичното си трабантче във форма

"Преслава и сестра й Ивелина ми помагат да поддържам във форма най-стария трабант у нас, който имам и с него още се състезавам. Няма да спирам."

Това сподели преди дни бащата на фолкпевицата Преслава - Кольо Тончев, пред кметицата на Трявна Силвия Кръстева, след като спечели наградата "Купата на кмета". Това е една от наградите, които традиционно се връчват на собственици на ретро возила по време на утвърдилия се вече в града "Трабант фест".

Реклама

Купата отиде при най-стария соцвариант на автомобила, произведен през 1963 г. Кольо Тончев е от Добрич и по професия е шофьор. През годините е собственик на много трабанти, но първия си пази като очите си. Няколко са наградите, които таткото на Преси е печелил с колата.

През 2007 г. взима две купи - за най-добра реставрация и автентичен вид, а другата за майсторско управление. През 2019 г. храбрият добричлия направи атрактивна демонстрация преди началото на осмомартенско дамско рали в Добрич и буквално изправя на две гуми своя "Трабант 600" и пак печели първо място. През същата година той завоюва и голямата награда в международно рали за ретро "Марица 2019". Двамата с Петър Георгиев пропътували над 700 км с легендарния картонен трабант и се класират отново успешно.

"Купих колата за 1000 лева, но сега не я продавам за нищо на света! Возил съм в нея цялото си семейство. Ако не са дъщерите обаче, няма как да я поддържам все така в добро състояние", хвали се таткото на певицата, която заедно със сестра си Ивелина, народна изпълнителка, постоянно помагат на татко си с парични средства.

"Да се съхранява автомобилът също не е лесно, тъй като постоянно трябва да следя всичко да е наред", смее се бай Кольо, който гордо показва на всеки, проявил желание да се запознае с легендарния му трабант.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама