Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12557897 www.bgdnes.bg

Турският полковник Гьокташ пред Темида: Терористи ме натопиха!

Смята се, че организацията ФЕТО е отговорна за опита за свалянето на правителството през 2016 г.

Турският полковник Мустафа Гьокташ, който беше задържан у нас за убийството на писателя Неджип Хаблемитоглу през 2002 г. и за участие в терористичната организация ФЕТО (Фетхуллахистка терористична организация – б.а.), не признава вина пред Темида. "Нямам нищо общо с това. Бях натопен през 2009 г. за участие във ФЕТО, но това не е така", заяви пред магистратите Гьокташ.

Реклама

Според защитата на турчина самите терористи са го накиснали, че е техен член.

Турският полковник освен тези две обвинение от Турция се снабди с едно и у нас. То е за незаконно преминаване на границата, тъй като Гьокташ е издирван с червена бюлетина от Интерпол.

Въпреки жалването на турския полковник магистратите от Града под тепетата не бяха благосклонни към обвиняемия.

Гьокташ е главният заподозрян за смъртта на писателя, който беше застрелян пред дома си през декември 2002 година. 63-годишният обвиняем е бил подал документи до българските власти за предоставяне на убежище по политически причини, както и за статут на бежанец. На 1 септември обаче е задържан в Свиленград при рутинна проверка от полицейски патрул, докато шофирал автомобил, тъй като при проверката се оказало, че предишния ден е обявен за издирване.

Гьокташ е пенсиониран полковник и член на командването на специалните сили, а в момента е с действащи адвокатски права в Турция. По време на делото стана ясно, че убийството на писателя е останало неразкрито в продължение на години, като властите мислят, че е извършено от членове на групата ФETO на проповедника Фетхуллах Гюлен, която според Анкара стои зад опита за преврат срещу турския президент Ердоган през юли 2016 г. Смята се също, че Гьокташ има участие като член на терористичната организация, а впоследствие и в убийството на Гюлен.

Самият Гьокташ във вчерашното заседание бе категоричен, че никога не е имал общо с Фетхуллах Гюлен - идеолога и създател на терористичната организация ФЕТО. Обвиняемият сподели пред съдиите, че през 2009 година той и още близо 300 човека са задържани, защото са били натопени от ФЕТО. Така той излежава 5-годишна присъда в Турция.

Според защитника на обвиняемия - адвокат Иван Иванов, клиентът му е бил набеден в това престъпление заради политически причини и изиска от съда да му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение, а именно "домашен арест" или "парична гаранция".

Реклама

"Клиентът ми е набеден за убийството на преподавателя, причините са изцяло политически", каза в кулоарите на съда адвокатът му Иван Иванов. Защитникът на чужденеца бе категоричен, че клиентът му по никакъв начин не е бил член на организираната престъпна група ФЕТО.

След като изслуша исканията на страните и се запозна с документите по делото, Апелативният съд в Пловдив прецени, че Хасковският окръжен съд обосновано и законосъобразно е взел мярка за неотклонение "временно задържане за срок от 40 дни" спрямо турчина. В представените документи от прокуратурата са установени самоличността и гражданството на лицето, мястото и времето на извършването на престъплението, за което се издирва. По делото има данни, че лицето е преминало границата нелегално и това е достатъчно основание да се приеме, че сегашната му мярка е основателна, защото има опасност от укриване. Затова съдът реши да го остави в ареста за 40 дни, които текат от датата на задържането му. В рамките на този срок турските власти трябва да изпратят заповед за екстрадицията на Гьокташ.

Определението на апелативните магистрати от Града под тепетата е окончателно. Очаква се всеки момент да пристигне молбата от Анкара за екстрадицията на Гьокташ.

6 г. от опита за преврат

"Ние никога няма да забравим подкрепата на България и българския народ след опита за преврат на 15 юли 2016 г. в Турция." Това каза Генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю по повод шестата годишнина от трагичните събития, довели до смъртта на 251 турски граждани и над 2500 ранени.

Събитията от консулството определиха като военен бунт и акт за предателство и жестокост от страна на терористичната организация ФЕТО. Генералният консул каза, че един от основните приоритети на неговата държава е борбата срещу ФЕТО в Турция и чужбина. Това той записа и в писмо до медиите от Южна България, с което се отбелязва 15 юли като Ден на демокрацията и националното единство. Опитът за преврат представлява най-кървавия терористичен акт в историята на Турция, пише още Кюнгерю.

Реклама
Реклама
Реклама