Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12564957 www.bgdnes.bg

Малката голяма Стилияна е трета в света! България нямаше медал в многобоя отпреди да се роди!

17-годишната Николова завоюва олимпийска квота за страната ни за игрите в Париж през 2024 г.

Може да е висока само около 140 сантиметра и да е само на 17 г., но абсолютната дебютантка на световно първенство по художествена гимнастика при жените Стилияна Николова показа на света, че може да е следващата голяма звезда! Със сигурност тя вече е такава за България. Още на първата си поява на шампионат на планетата Стили спечели бронзов медал в многобоя! С този свой триумф завоюва и олимпийска квота за България за предстоящите игри в Париж през 2024 г.

Реклама

България нямаше медал от индивидуалния многобой на световно първенство от 2001 г. - отпреди Стили да бъде родена!

И всичко това добави към трите си сребърни медала от финалите на отделните уреди на световното първенство в София!

Световна шампионка в многобоя стана София Рафаели (Италия). Сребърният медал е за Дариа Варфоломеев (Германия). Бронзът - за новото българско злато Стилияна Николова. Трите страни спечелиха олимпийски квоти в индивидуалния многобой за олимпийските игри във Франция.

Италианката София спечели в българската столица София в деня на Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. Рафаели събра оценка 133,250 за изиграванията си с лента, топка, бухалки и обръч. Дариа Варфоломеев събра 132,450. Стилияна Николова извоюва бронза със 128,800.

След нея в шестицата се наредиха украинката Виктория Оноприенко (125,050), италианката Милена Балдасари (124,900) и представителката на Израел Ади Кац (124,450).

17-годишната Стилияна Николова е световна вицешампионка и с бухалки, и с лента, след като в първия ден грабна среброто и на обръч. При това още в дебюта си на световно първенство усети емоцията да чува мощни скандирания "Стили, Стили".

Реклама

Още в онзи първи ден на шампионата родената през 2005 г. Стилияна Николова направи най-добро постижение за България в индивидуалната надпревара на световно първенство по художествена гимнастика от 21 години насам. 

17-годишната Стилияна завоюва сребърен медал на обръч на шампионата в София. Но всъщност знаковото в дебюта й на световно първенство е, че тя показа златното бъдеще на българската художествена гимнастика. За последно България имаше медал на обръч от шампионат на планетата през 2001 г, когато златото на уреда завоюва Симона Пейчева. Тогава Пейчева завърши и втора в многобоя. След нея страната ни няма представителка сред медалистите в индивидуалния многобой. Последният медал за България от световно първенство бе на Невяна Владинова на топка от Пезаро 2017 г. Между изключителното световно на Симона Пейчева в Мадрид пред 21 г. (с 3 златни медала във финалите и сребро в многобоя) и настаящия шампионат в София страната ни бе завоювала само още три отличия - Елизабет Паисиева (бронз на лента през 2003 г.), Силвия Митева (бронз на лента и на бухалки през 2011 г.).

Сега България отново има медалистка в индивидуалния многобой - след 21 г.

Реклама
Реклама
Реклама