Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12582801 www.bgdnes.bg

1-метров распер хванат в Дунав

Трофеят е от една от най-трудно уловимите риби 

Русенци в тежка битка с чудовището, накрая го преборват 

Еднометров распер уловиха във водите на река Дунав двама приятели рибари. Екшънът се разиграва край русенското село Пиргово, като тежката битка между риба и хора приключва с победа на риболовците.
Двамата колеги от Русе Валентин Борисов (38 г.) и четири години по-младият от него Светломир Камбуров (34 г.) преследват на спининг трудните дунавски распери. Към 19,30 ч вечерта на въдицата на Валентин налетява много голям распер, какъвто досега не са хващали. Последва яростна съпротива, но куката издържа на всички изпитания и расперът е докаран в плитчините до брега, където е защипан с грипер (вид щипка за риба), разказват на официалната си страница от НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България".


Когато рибата вече е на сушата, въдичарите измерват внушителните за вида й размери - тегло от 5,4 килограма и близо метър дължина. Истински трофей, както отчитат опитните рибари.
Валентин Борисов е с кратък стаж в спининговия риболов. Едва от миналата година се запалва, и то най-вече заради възможността да излиза заедно с по-опитния си колега Светломир. В случая го е спохожда късметът на начинаещия, а той все пак се справя перфектно в критичните ситуации.
Трофейният распер напада изкуствена примамка самурай, ръчна изработка на Майстор Веско, познат в местните рибарски среди като Бай Вес. Ползвана е стандартна спинингова въдица с дължина 2,40 м, уточняват експертно от НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България".
Расперът е една от най-трудните за хващане риби, но точно в този ден водите на Дунав са били мътни и така рибарите са успели да го примамят.
Рибата е наричана още харамия (Aspius aspius) и е вид лъчеперка от семейство шаранови. Видът не е застрашен от изчезване и затова може да се лови. Разпространен е в почти цяла Европа, както и в източните части на Азия.
На дължина расперът достига максимално до 1,2 метра, а теглото му е най-много 9 килограма. Продължителността на живот на този вид риба е около 11 години.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама