Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12599331 www.bgdnes.bg

Бракониер уби първия ни лешояд

До 5 г. затвор грозят стрелеца 

Кучето Барс намира безжизнената Бояна край Джебел 

Бракониер простреля фатално египетския лешояд Бояна. Тревожната вест беше съобщена от Българското дружество за защита на птиците и потвърдена пред "България Днес" от екипа, който издирва лешояда в района около кърджалийското градче Джебел.

Птицата беше първият египетски лешояд, излюпен в eвропейски зоопарк, освободен и сформирал двойка в дивата природа на България.

Реклама

"Преди няколко дни получихме тревожен сигнал от джипиес предавателя, с който е маркирана птицата. Екипът ни със специално обученото куче Барс незабавно посети мястото и откри тялото на лешояда. Веднага е подадена информация към всички отговорни институции. Сформиран е междуинституционален екип с участието на представители на полиция, прокуратура и държавно горско стопанство", обявиха от дружеството.

"Сателитният предавател показваше, че Бояна стои неподвижно на едно място и това породи съмнения, тъй като е нетипично за птица. Барс бързо я откри и когато тръгна смело към тялото и без притеснение, разбрахме, че не става въпрос за отравяне. Освен това имаше и насекоми върху безжизнената птица т.е. няма как да има наличие на опасни вещества. Впоследствие тялото беше обърнато и стана ясно, че е простреляна от бракониер. Бързо беше сформирана група, която да проведе разследване и да установи кой е посегнал на това величествено животно. За съжаление, в такива ситуации често е трудно да се установи кой е произвел фаталния изстрел", коментира пред "България Днес" Николай Терзиев, стопанин на специално обученото да открива отровени и убити птици куче Барс.

Египетският лешояд е световно застрашен вид и най-бързо намаляващата хищна птица в Европа. Видът е защитен и неговото преследване попада под разпоредбите на Наказателния кодекс, който предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5000 до 20 000 лева. За последните две години това е вторият случай на бракониерство над лешояд в област Кърджали, след като черен лешояд бе прострелян и по-късно загина от раните си.

"Смъртта на Бояна е огромна загуба за природата на България и тежък удар за стотиците хора, които работят усилено за опазването на този световно застрашен вид не само у нас, но и по целия му миграционен път до Африка. В страната ни са останали едва 26 двойки", добавят от Българското дружество за защита на птиците, уточнявайки, че египетският лешояд приживе е посетил 22 държави на три континента.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама