Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12599599 www.bgdnes.bg

Вълка от Марково болен,не се яви на делото си

Петър Михайлов е подпукан от федералния съд в Манхатън

Пловдивският бизнесмен има повдигнати шест обвинения в Ню Йорк, от там си го искат

Делото за екстрадицията на пловдивския бизнесмен Петър Михайлов, по-известен като Вълка от Марково, който е погнат от федералния съд в Манхатън, отново бе белязана с фалстарт. Подпуканият от Щатите не се яви на процеса, защото е в тежко състояние в столична болница.

Реклама

Тарикатът от Града под тепетата има повдигнати шест обвинения от федералния съд в Манхатън, Ню Йорк, за пране на пари, финансови измами и участие в организирана престъпна група.

Причината съдебният процес отново да не започне, е неявяването на Вълка от Марково на заседанието. В съдебната зала стана ясно, че бизнесменът е с влошено здравословно състояние, заради което не може да присъства, защото според постъпилите от защитата на бизнесмена към съда материали в момента той се намира в медицинско заведение в столицата. Предвид обстоятелствата, заяви адвокатът му Ина Лулчева, не би следвало да се проведе заседанието. Защитата направи искане за промяна на мярката за неотклонение на Петър Михайлов, защото домашният арест ще попречи на лечението му заради предстоящи химиотерапии.

Прокурор Галин Гавраилов изтъкна, че би могло делото да се изнесе в медицинското заведение, в което в момента Михайлов пребивава, за да може процесът да не бъде протакан. Адвокатът на обвиняемия обаче категорично не се съгласи с думите на държавното обвинение. Според Ина Лулчева, щом клиентът й се намира в медицинско заведение, следва да се подразбере, че не е в състояние да участва и в съдебен процес.

Държавното обвинение и съдът намериха искането за изменение на мярката за неотклонение за основателно. Предвид сериозното влошено състояние на Михайлов магистратите му наложиха най-леката мярка за неотклонение "подписка".

Пловдивчанинът бе задържан заедно с още девет души за манипулиране на ценни книжа на международната борса през април при международна спецакция между ФБР и нашите ченгета. Става дума за дългогодишна схема за манипулиране на акции, включително на множество компании, търгувани на базираните в САЩ фондови борси. Обвиненията срещу десетте са повдигнати във Федералния съд в Манхатън. Описана е глобална схема по популярния метод за измама Pump-and-Dump (напомпване и изхвърляне) - измама на инвеститори чрез изкуствено увеличение на цената на акции и продажбата им на нереалистични цени, които се сриват в момента на разпродажбата им (виж каре 2). Престъпната група е генерирала над 100 милиона долара незаконни приходи от измамната търговия с ценни книжа.

Грандиозната схема и обвиненията са анонсирани на 14 април от Деймиън Уилямс, прокурор на Съединените щати за Южния окръг на Ню Йорк, и Майкъл Дрискол, помощник-директор на нюйоркския офис на ФБР. След ареста на Михайлов г-н Уилямс специално похвали България и Националната полицейска служба за добре свършената работа.

Реклама

"В продължение на години обвиняемите заедно са направили над 100 милиона долара чрез организиране на схеми за манипулиране на акции по метода "напомпване и изхвърляне" на публично търгувани акции на базирани в САЩ емитенти. Тези пагубни схеми направиха обвиняемите богати, като същевременно нанесоха реална вреда на обикновените инвеститори на дребно, които бяха оставени да понасят ударите от загубите. Тези обвиняеми са използвали мрежа от юридически лица и фиктивни компании, разположени по целия свят, опитвайки се да прикрият оркестрацията на схемата, организирана от самите тях", пише в официалното съобщение на Министерството на правосъдието в Америка и на сайта на прокуратурата на САЩ, Южен окръг на Ню Йорк.

Михайлов трябваше да бъде екстрадиран още през юни тази година, но здравословното му състояние не дава възможност делото въобще да стартира. Ако бъде екстрадиран и осъден в Щатите за престъпленията, в които е обвинен, Вълка от Марково го грозят над 20 години решетки във федерален затвор.

ФБР: 100 млн. незаконни приходи

"Схемите за манипулиране на акции като тази служат за подкопаване на доверието в нашите финансови пазари и създаване на игрово поле, предназначено да облагодетелства незаконно малцина алчни измамници за сметка на много частни инвеститори. Както се твърди, 10-те обвиняеми са управлявали глобална схема, която е събрала повече от 100 милиона долара незаконни приходи. Нашите действия днес трябва да послужат като напомняне за нашия ангажимент да осигурим свободни и честни пазари за всички инвеститори", посочва помощник-директорът на ФБР Майкъл Дж. Дрискол след ареста на българина и другите обвиняеми.

Реклама
Реклама
Реклама