Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12607770 www.bgdnes.bg

ВКС окончателно оправда Димитър Върбанов

Репортер на "Господарите" невинен

за лъжесвидетелстване

Журналистът бе изправен пред Темида след разследване на склад, съхранявал храни с изтекъл срок на годност

ВКС окончателно оправда бившия репортер от "Господари на ефира" Димитър Върбанов по делото за лъжесвидетелстване. Това съобщиха от правната институция.

Реклама

Журналистът бе изправен на подсъдимата скамейка, след като в предаването "Господари на ефира" той и екипът му показаха как в търговски обект във Велико Търново се съхраняват стоки с изтекъл срок на годност с месеци, а Областната дирекция по безопасност на храните не взема никакви мерки. Тогава Върбанов твърдеше, че е бил блъскан и изхвърлен от склада, което се оказа и самата истина.

Всичко се случва на 26 септември 2018 г., когато заради липсата на адекватен контрол от страна на институциите Върбанов и операторите му за пореден път опитаха да направят проверка в склад за храни. Там имаше стока, поставена под възбрана от ОДБХ. По случая бе образувано досъдебно производство под наблюдението на Районната прокуратура. По време на снимките към екипа бе проявена агресия и опит за физическа саморазправа. Нападението над репортерския екип бе отразено в местни и национални медии.

След това срещу репортера бе повдигнато обвинение, че е дал неверни показания. Изтъкнатите мотиви гласяха, че "пред надлежен орган на властта - старши разследващ полицай в Отдел "Разследване" при ОД МВР - Велико Търново, устно съзнателно е потвърдил неистина, а именно: че бил издърпан до вратата на склад, където е бил блъснат и изхвърлен от склада от собственика му Иван Иванов и друг служител, вследствие на което получил наранявания".

Тогава започва и съдебната сага, продължила 4 години. На първа инстанция Върбанов бе признат за виновен в това, че на 26 септември 2018 г. във Велико Търново като свидетел по досъдебно производство пред старши разследващ полицай съвсем съзнателно излъгал. А именно, че е бил издърпан до вратата на склада на търговеца, блъснат и изхвърлен, вследствие на което паднал на циментовата настилка и си ударил ръка, крак и главата, имал рана от охлузване с кръвотечение на ръката, а вследствие на удара на главата в земята е получил световъртеж и частична загуба на съзнание.

Тогава магистратите от Районния съд във Велико Търново осъдиха Върбанов на 1 година решетки и 3 г. изпитателен срок. Впоследствие на 2 декември миналата година Окръжният съд обяви Димитър Върбанов за невинен, а сега и ВКС остави в сила решението на колегите си и Върбанов е окончателно оправдан за лъжесвидетелстване.

"Това беше едно от най-кошмарните неща, които могат да се случат на един журналист. Показваш как в търговската мрежа безпрепятствено се продават храни с изтекъл срок на годност, докато институциите нехаят, и в резултат получаваш обвинение, мярка за неотклонение "подписка", криминалистична регистрация - снимка с табелка и номер, взимане на ДНК материал и пръстови отпечатъци. Нищо не може да компенсира стреса за мен и близките ми, както и чувството за несправедливост, което изпитва човек, който се е борил да покаже една нередност в обществото, а получава обвинение от прокуратурата в замяна. В нито един момент обаче не съм преставал да вярвам в закона и в това, че за Окръжен съд - Велико Търново, са важни фактите и доказателствата", коментира тогава Върбанов.

Реклама

Журналистическото разследване, което коства на репортера 4 г. влачене по съдилища, показа как част от негодните стоки се разпространяват в търговската мрежа след преетикетиране.

Така и никой не разбра какво се случи с храните с изтекъл срок, които разследването разкри, и нито една от държавните институции не даде задоволителен отговор на въпроса влязоха ли все пак те в търговската мрежа.

Три дела срещу него

След като гръмна скандалът, срещу Димитър Върбанов са образувани три производства. "Паралелно с делото за лъжесвидетелстване срещу Върбанов бе заведено частно дело за клевета, като решението на Окръжния съд по него още се очаква. Занимавана бе и Комисията за защита на личните данни, която отхвърли твърденията като неоснователни. Всичко това костваше на клиента ми много нерви, време и уронване на имиджа. Истината бе доказана, но за съжаление, с тези съдебни производства се премести акцентът от истинския проблем", коментира защитникът на Върбанов, адвокат Венцислав Фоти, миналата година.

Реклама