Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12667769 www.bgdnes.bg

"Джурасик парк" е създаден от българин

Световни величия крадат идеи от нашенеца 

"Планетата на маймуните" и "Анаконда" също са взети "назаем" от Петър Бобев 

Доли ЛУКАНОВА

Хитовата поредица "Джурасик парк" е измислена от българин!

Писателят Петър Бобев създава увлекателния сюжет през 1989 г. в книгата си "Каменното яйце". В книгата майсторът на приключенския и фантастичния роман разкрива по уникален начин как учени съживяват загинали преди хилядолетия динозаври. Година по-късно американският писател Майкъл Крайтън издава книгата "Джурасик парк", екранизирана от режисьора Стивън Спилбърг и превърнала се в абсолютен бестселър. Случайно или не, творбата на американеца се препокрива с тази на нашенеца почти на 100%. Така или иначе никой през смутните години в зората на демокрацията у нас не повдига темата за случилото се с труда на Петър Бобев. Неговата идея е взета "назаем" от Крайтън, който придобива световна известност и бере плодовете на книгата си повече от две десетилетия.

Реклама

Петър Бобев се ражда на 9 август 1914 г. в Горна Оряховица. Живее и учи в София, където баща му става учител по история в Първа мъжка гимназия. На 12-годишна възраст остава сирак. Започва да пише чак на 40 години. Първите му произведения са приказки за дъщеря му Ани. Автор е предимно на юношески приключенски романи със силни фантастични и исторически елементи. Разнообразието на теми в произведенията му е голямо - подводният свят, древни цивилизации, праисторически същества, екзотични места, теми от историята на България. Бобев бързо става любимец на поколения българи, които все още препрочитат знаменитите му книги "Куцият дявол", "Калиакра", "Белият лоцман", "Теао Немия", "Галатея", "Боа и диаманти", "Каменното яйце", "Драконът от Луалаба" и много други.

Завладяващите му сюжети предизвикват световен интерес. Според анализатори на творчеството му "Джурасик парк" не е единствената идея, открадната от Бобев. Макар дълги години никой майстор на киното да не се осмели да направи друг филм за динозаври, през 2012 г. английският режисьор Сид Бенет пусна на екран "Проект динозавър". Макар на пръв поглед в този факт да няма нищо странно, вглеждайки се по-внимателно, се открива очеизвадна прилика с още един от романите на Петър Бобев. През 1968 г. на българския книжен пазар излиза "Драконът от Луалаба". В него български учен и дъщеря му попадат в джунглите на Конго и тръгват по следите на митичните създания "шипекве". Те се оказват оцелели през вековете динозаври, бродещи в недостъпните тропически гори. Сюжетът на филма "Проект динозавър" е базиран именно на група изследователи, които се озовават в горите на Конго и попадат на свят от динозаври.

Това съвсем не е всичко. Оказа се, че Холивуд е надникнал и в един от африкански романи на Петър Бобев. Става въпрос за книгата "Камбо", която е написана през далечната 1984 г. и има поразителни прилики с екранната поредица "Планетата на маймуните" от 2011, 2014 и 2017 г. В своята книга Бобев разказва за тъмнокож американски учен, който пристига в Африка с шимпанзето си Камбо. Той комуникира с маймуната чрез езика на глухонемите, усвоен от примата до съвършенство. Ученият смята, че неговият приятел ще успее да научи себеподобните си да общуват по този начин и така хората да разбират техните мисли. Същият е и сюжетът на режисьора Руперт Ваят. Във филмите шимпанзето Цезар е отглеждано от млад учен, който прави експерименти за откриване на лекарство за алцхаймер. Двамата общуват с езика на глухонемите, точно както е и в книгата на Петър Бобев.

Всъщност първата екранизация на "Планетата на маймуните" е през далечната 1968 г. Във филма маймуните си говорят като хора. Няма език на глухонемите. Тоест първият автор, който пише за маймуна, която общува чрез езика на глухонемите и със себеподобни, е Петър Бобев.

Оказва се и че "Анаконда" с Дженифър Лопес и Айс Кюб също прилича безкрайно много на "Жрицата на змията".

Спорове и за Конан Дойл

Световните критици смятат, че екранизираните романи "Джурасик парк" на писателя Майкъл Крайтън и режисьора Стивън Спилбърг са вдъхновени от творчеството на сър Артър Конан Дойл. През 1911 г. той публикува приключенския си роман "Изгубеният свят", за който е направил старателно проучване. Надява се с романа да даде на детската литература това, което дава на детективската с поредицата за Шерлок Халмс, и наистина успява. В романа група изследователи попадат на място, където живеят динозаври и други праисторически животни.

150 лв. за книга на Бобев

150 лв. стигна цената в антикварните книжарници за книга на Петър Бобев. Става дума за излязлата две години преди смъртта му през 1995 г. "Парола Херострат". Романът пренася читателите в непознати земи, както в повечето негови произведения. Действието се развива и в Нова Гвинея. Науката в книгата е представена като огромен обем от знание, чрез което човекът се оказва на прага на самоунищожението си.

Реклама
Реклама
Реклама