Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12670592 www.bgdnes.bg

Путин обяви Херсонска и Запорожка област за независими от Украйна

Руският президент Владимир Путин е подписал указите за признаване на независимостта на украинските Запорожка и Херсонска области. Указите влизат в сила веднага и в тях се отбелязва, че президентът е взел решението в съответствие с принципите и нормите на международното право и като е отчел волеизявлението на хората на допитванията, обяви ТАСС късно рано сутринта в петък.

Двата указа идват след като Русия обяви, че на организирани от нея референдуми, които всички останали държави не признават, жителите на двете области са поискали присъединяване към Русия.

Реклама

ТАСС пояснява, че независимостта на т.нар. Донецка и Луганска народни републики е била призната през февруари, а Ройтерс допълва, че указите са междинна стъпка преди регионите да бъдат обявени за част от Русия.

По-късно се очаква Путин да подпише договорите за присъединяване към Русия на части от четирите украински области, където Москва проведе референдуми.

Украинският президент Володимир Зеленски свиква спешно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана.Самият Зеленски не разкри подробности за темите и решенията. Във вечерното си видеообръщение заяви само, че „ще има решения“. Секретарят на съвета Олексий Данилов обаче определи това, което предстои да бъде одобрено там, като важно и фундаментално за страната.

Зеленски предупреди и че анексирането няма да донесе желаните резултати на Москва.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама