Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12676327 www.bgdnes.bg

Дървеница гигант напада по изборите

10-сантиметрови нилски водоплавки яростно гризат дрехи и обувки 

10-сантиметрова дървеница от Азия отново напада страната ни!
Нилската водоплавка случайно или не се появява у нас винаги когато има избори и точно тогава най-яростно хапе. За последно гигантското насекомо ни нападна масово около местните избори през 2019 година, а сега за вота за нов парламент отново атакува.
Най-сериозно от агресията на дървеницата са пропищели хора от южните части на страната, като насекомото засега не преминава зад Стара планина, защото му е студено. Жители на Пловдив разказват, че нилската водоплавка без проблем влизала в домовете им и нагризвала дрехи и обувки.
"Викайте армията, огромни са", "Изяждат обувки, няма спасение" и "Няма опазване на дрехите, идват, ядат и бягат" са само част от коментарите в социалните мрежи на пловдивчани, които прилагат и снимки на гадовете на четири крака.
"Големи са наистина. Това са едни насекоми от рода на дървениците. Хранят се с малки рибки, тъй като са водоплаващи, въпреки че летят. По-рано се срещаха само в южните части на страната - Бургаско и Петричко. Със затоплянето на климата са навлезли и във вътрешността", коментира пред "България Днес" доц. Петър Берон, изследовател и един от най-големите експерти по насекоми.
Нилската водоплавка е известна със засадите си, от които светкавично напада водни обитатели. При нападението насекомото инжектира силно разяждаща течност и изсмуква жертвата. Тяхната родина е Азия. Не е ясно как са емигрирали у нас.
Въпреки големия се размер нилските водоплавки са безопасни за хора, но експерти съветват да избягвате да ги хващате с ръце. Предните крака, с които ловят храната си, са доста остри и ако защипят, е болезнено, но не и опасно, тъй като не са отровни.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама