Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12710994 www.bgdnes.bg

Създателят на Двора на кирилицата Карен Алексанян: От 30 г. живея в България,но още нямам гражданство

Над 11 000 души са се подписали в подкрепа на арменеца добротворец 

"От 30 години живея в България и нямам българско гражданство. Съпругата ми е българка, двете ми деца са българи, дори внучето ми е българче, но аз не съм."

Това споделя с горчивина в гласа пред "България Днес" добротворецът Карен Алексанян. Арменецът, който е създател на Двора на кирилицата в Плиска и по патриотизъм надминава много наши сънародници, не може да получи българско гражданство заради бюрократични пречки.

Реклама

Преди около две години инициативен комитет и група гражданин организират подписка в подкрепа на Карен. За много кратко време над 11 000 души се подписват с искане той да стане равнопоставен български гражданин и по документи. Защото по душа много отдавна е наш сънародник.

През 2015 г. Алексанян купува земя и със собствени средства създава културно-исторически комплекс "Двор на кирилицата" в Плиска - единственият в света музей, посветен на кирилицата. В уникалното място има скулптури на буквите, както и паметници на Кирил и Методий и цар Борис. Впоследствие създава и Алея на писателите, където има не само бележити родни творци, но и чуждестранни автори, които са писали на кирилица.

Духовният център на българската история привлича хора от цял свят, които да се докоснат да азбуката, творците и владетелите ни.

"Две година чакаме и нищо не се случва. За мен е нелогично, че досега такъв човек не е предложен за гражданство, защото той е направил нещо фундаментално в световен мащаб. Само за 20 дни над 11 000 души се включиха в подписката, която внесохме в президентството. Оттам ни насочиха към Министерството на правосъдието, където внесохме подписката. Периодично звъня да проверя какво си случва и резултат няма. Отговор няма, понякога чувам оправдания, че процедурата била тежка. Друг се обяснява, че е отпускарски сезон и не се работи активно. В този случай става въпрос за даване на гражданство за принос, не искам да си помисля през какво преминава обикновения арменец, украинец или друг чужденец, който се бори за тази кауза. Мисля, че случаят с Карен може да бъде разрешен, когато имаме редовно правителство", коментира пред "България Днес" Искра Иванова, председател на инициативната група.

"Бавенето на гражданството за мен е необяснимо, тъй като съм предложен от инициативен комитет. По моя информация даването на гражданство на арменци се бави по 5-6 години и накрая в 90% от случаите има отказ. В момента съм на 51 години, като тридесет от тях са преминали в България. Обидно ми е, че хора от инициативния комитет полагат усилия, но нищо не се случва. Усещам разочарование", добави Алексанян, като уточнява, че негови приятели арменци също нямат гражданство, въпреки че са женени и имат бизнес у нас.

Реклама

През 1999 г. създава семейство с любимата си Мариела. Двамата са родители на син Давид и дъщеря Лили. Всички те са с българско гражданство. "Имам и внуче, което е българин, но явно това не помага и аз да стана", каза още създателят на Двора на кирилицата, който въпреки бюрокрацията не спира да обича България.

Президентство и министерство мълчат

"България Днес" многократно звъня в президентството и Министерството на правосъдието, за да получи информация за казуса с Карен.

От 20 септември т.г. до вчера направихме 8 безуспешни опита да се свържем с дирекция "Българско гражданство" към Министерството на правосъдието. Никой не отговаряше на посочения от тях телефон в работното време, което са обявили на сайта си.

Още същия ден позвънихме в пресцентъра на президентството. Оттам ни казаха да изпратим запитване на официалния имейл на пресцентъра и приемната на президента. Ден по-късно мейлът беше изпратен. След седмица без отговор отново позвънихме в пресцентъра на президентството, откъдето ни съобщиха, че ще получим отговор в същия ден. Но такъв така и не постъпи до ден днешен.

След търпеливо изчакване отново позвънихме в оглавяваната от Румен Радев институция. Получихме единствено устен отговор: "Нямате право да се интересувате от процедурата по гражданство на друго лице".

Междувременно продължиха опитите да се свържем с дирекция "Българско гражданство", но десетките обаждания до днес остават без отговор.

Реклама
Реклама
Реклама