Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12786469 www.bgdnes.bg

Основен свидетел проговаря срещу Баневи

Бившата служителка Зорница Илиева забравя показанията си в съдебната зала

Четвърта година носим товара на този процес, вайка се майката на бизнесмена

Основен свидетел е разпитван по делото срещу бизнес семейството Николай и Евгения Баневи! Пред Темида е привикана Зорница Илиева, бивша служителка на предприемачите, която се превръща в ключов коз на обвинението срещу тях, научи "България Днес".

Реклама

Илиева е била финансов директор на холдинга на Банев, включително и на "Полимери" - Девня. В показанията си пред разследващите тя разкрила как Баневи са източвали предприятия и как са прибирали пари за лични нужди. В съдебната зала свидетелката не успяла да си спомни разкритията, изпаднала във внезапна амнезия и се наложило да й препрочетат показанията, за да ги потвърди, разказаха от защитата.

"Това същество работи много години при нас, а през това време е подавала сигнали и документи. Сега адвокатите проверяват как ги е представяла", коментира пред вестника Мария Банева. Възрастната майка на Николай Банев е изправена на подсъдимата скамейка заедно със сина си и снаха си Евгения по обвинение за участие в престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. По изчисления на разследващите са изпрани около 1,5 млрд. лв.

"Обществото трябва да знае колко се протакат делата. Четири години носим товара на делото и цялата тази история. Свободни сме и тримата, но нямаме право да напускаме България. Правата на човека в световен мащаб са съвсем други. Моят син трябва да прави бизнес, има партньори и в други държави, а не можем да излизаме извън България", коментира Мария Банева.

Тя отбеляза, че синът й Николай е прекарал близо 3 г. зад решетките и близо една година под домашен арест с електронна гривна за проследяване. Едва от лятото е свободен, след като е намалена паричната му гаранция на 50 хил. лв. и парите са внесени. Преди това бизнесменът отказва да плати един и половин милион с аргумента, че няма доходи, а сметките му са запорирани по искове на КПКОНПИ за обезпечение на имуществото му. През лятото на 2019 г. Евгения Банева беше пусната от ареста поради здравословни причини.

В същото време делото продължава да цикли. От 173-ма свидетели по процеса са разпитани едва 12. "Доволни сме, че Специализираният наказателен съд беше закрит и сега делото продължава в граждански съд. Надяваме се там да има по-логично и по-хуманно мислещи хора, които да ускорят нещата", посочва подсъдимата майка на бизнесмена Банев.

Тя сподели, че напук на проблемите с правосъдието семейството е обединено, децата се радват на грижите на родителите си. "Разтревожени сме, защото се губят време и средства. През лятото се наложи да се върнем от морето, а свидетелка я нямаше и заседанието беше отложено", вайка се Мария Банева.

Реклама

Тя не пропусна да припомни за спечеленото от фамилията дело в Страсбург за незаконното им задържане във Франция по европейска заповед за арест и нарушаване на презумпцията за невинност чрез коментари на представители на прокуратурата. В мотивите си съдът отбеляза, че продължителността на задържането на Банев, включително и домашният арест, е тревожна.

Николай и Евгения Баневи бяха арестувани в Ница на 26 октомври 2018 г., преди да се качат на самолета за България. Те са били там с трите си малолетни деца и имали резервиран полет към София от предния месец, но междувременно прокуратурата им повдигна обвинения и издаде европейска заповед за арест, с която те бяха обявени за издирване.

При разглеждане на мерките за неотклонение магистратите се мотивираха, че според събраните доказателства и показания на свидетели има обосновано съмнение, че Банев и негови приближени са извършвали сделки, с които той е насочвал активи на управлявани от него фирми в България към многобройни офшорки. Така се създавало фиктивно задлъжняване на българските фирми, което е ползвано като привидно основание активите им да бъдат придобивани от офшорните дружества.

Пребори COVID зад решетките

През дългия си престой на топло Николай Банев успя да пребори коронавируса. През пролетта на м.г. той прекарва повече от 20 дни в изолатора с тежката инфекция. По това време се разболява и известният кримигерой Димитър Желязков - Митьо Очите. Налага се затворническите власти да мислят мерки как да излекуват ВИП арестантите. Обсъжда се внасянето на кислородни апарати и използването на UV лампи в зандана. След като дава отрицателен тест за заразата, Банев продължава да се оплаква от постковид симптоми като кашлица, умора и отпадналост.

Реклама
Реклама
Реклама