Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12802751 www.bgdnes.bg

Чудеса на света Петка в Трън: Момченце проговаря,незрящи проглеждат

 Сълзите на светицата са чудотворни

Жена ражда след 15 години опити да зачене

Жена ражда бебе след 15 години опити, три ин витро процедури и много нерви, пари и отчаяние. Истинската история с щастлив край е благодарение на силната и истинска вяра на майката. Но и на точното място, на което попада - скалния параклис "Света Петка" на изхода на граничното градче Трън.

Това е само един от многобройните случаи на чудодейни изцеление със силата на искрената вяра, случили се на това свещено място. В петък отбелязахме големия християнски празник Петковден, на който почитаме паметта на света Петка Българска. А с това и случаите, при които светицата е помогнала за избавяне от беди и болести.

Реклама

"Случайно минавали оттук с нейния съпруг и познат им казал да се отбият и да се помолят на света Петка. След това се върнаха да благодарят, щастливи и доволни, че чудото се е случило и след 15 години мъки те са се сдобили с отроче", разказва пред "България Днес" Магдалена Георгиева. Тя отговаря за скалния параклис и за около седем години е насъбрала толкова много истории за чудодейни изцеления, че може спокойно да издаде книга на чудесата на света Петка.

"Важно е да се знае - казва ни на няколко пъти Магдалена, - че в понеделник и вторник параклисът не отваря, а през студените зимни месеци се отключва само след предварително обаждане и заявка от предишния ден на телефон 0888 38 38 77."

Много хора идват в параклисa с молби за детенце и света Петка чува молитвите им. След това идват да благодарят на светията и да разкажат с въодушевление за сполетялото ги чудо. Това не е единствената благодат, която се дава на вярващите.

"Детенце не можеше да говори. Дадох му ключа да отвори параклиса. Сега вече е на 8 години, говори и е в отлично здраве. Изключително много чудеса се случват", разказва Магдалена.

При друг случай пристигнали майка и дъщеря. Молят се на света Петка да се случат на дъщерята хубави събития и да преодолее налегналите я трудности и перипетии. На другия ден момичето заминава за Холандия. А само няколко дни по-късно щастлива се обажда на майка си, че всичко е наред и затрудненията са преминали. Майка й звъни в скалния параклис и благодари от сърце.

Реклама

Най-силно въздействие и влияние имат сълзите на света Петка. Те извират и се стичат на определени места по самата скала. Вярващи посетители пълнят шишенца с чудотворната вода, която лекува почти всичко.

"Може и да се пие, но предимно е за компреси. Слага се по дрешката и се облича. Както един мъж дойде и каза, че е сложил водичка на потника, облякъл го е и после се е чувствал много добре. Водата върши истински чудеса и вади хората от тежка и дълбока депресия. На една жена четири години лекарите не могли да й кажат какво й има. Идвайки тук, болежките й отминават", споделя още Магдалена.

Тя е затрупана с молби от хора от цяла България да събира сълзите на света Петка в шишета и да ги изпраща по спедиторска фирма за тяхна сметка. Много от поръчителите са лежащо болни, за които лекарите вдигат ръце и казват, че не могат да се възстановят.

"Капките обаче се стичат значително по-бавно от минали години. Намаляват все повече и не мога да напълня десетлитровите туби, които ми дават", казва стопанката на пещерния параклис.

С лековитата вода от скалата мнозина са изцерили зрението си. Мият очите и лицето си и заредени със силна и почтена вяра, усещат благотворното й въздействие. По същия начин други жени, мъже и деца се излекували от кожни заболявания.

Благодарни хора затрупват скалния манастир с редки икони, дрехи, бебешки чорапи, храна, пари и какво ли още не. Магдалена едва успява да побере даровете в тясното помещение.

"Иконата на "Космическата Богородица" ни е дарение от признателни хора. Тя се среща само на още 1-2 места. Както и "Богородица Трилетница". Тя е специално за здраве, благополучие и изцеление на дечица. Както и при разпри и конфликти в семейството. Наречена е така, защото на три години света Анна я обрича на служба на Бога", разказва Магдалена.

И до днес могат да се видят отпечатъците от лявото стъпало на света Петка върху скалата до огнището, както и на ръката й заедно с комата хляб, който тя отчупила, преди преследвачите й да нахлуят в пещерата.

Когато посетителите се доближат до скалата, могат да се докоснат до следите, да затворят очи и горещо да се помолят за изцеление и благополучие. Жените свиват в юмруче лявата си ръка и я поставят на мястото на отпечатъка от ръката на света Петка, а мъжете полагат дясната си ръка върху следата от стъпалото на светицата. Колкото по-силна и истинска е вярата им, толкова изцеряването от различни и тежки болести може да се случи по-скоро.

По същия начин може да се помолите пред неръкотворния образ на Света Богородица, издълбан по дивен начин до входа на скалния параклис. На св. Петка предимно се молят жените и децата, на които тя е най-усърдна закрилница. Св. Петка заедно със св. Иван Рилски е покровителка на целия български народ.

Паметта на преподобната Петка Търновска (14 октомври) се чества не само от нас българите, но и от православните сърби, гърци, румънци, руснаци, та дори и от католиците.

Каменна питка

изумява посетителите

Света Петка Българска е живяла през втората половина на X в. Още 10-годишна разбира, че е призвана да разпространява Христовата вяра и да помага на хората в нужда. Превръща се в обект на гонения и близо 40 години е принудена да живее скришно на пост и молитва. През това време обикаля почти всички свети места и получава лечителска дарба.

На път към родния Епиват, в заника на живота си, Петка преминава и през българските земи. Дирите й отново биват уловени от нейните преследвачи. За да се скрие от тях, тя намира убежище в пещера на високо и уединено място. Там се храни с диви плодове и топъл хляб, който приготвяла върху малко огнище. Димът от него се губи в таен процеп в скалата, който се оказва и нейно спасително убежище.

Един ден, когато сваля питката от огъня, светицата чува конски тропот и се скрива в отвора, водещ към най-високото място на хълма, откъдето и днес се вижда цялата околия. Докато се катери, оставя в скалите отпечатъци от единия си крак и едната ръка, които могат да се видят и днес. А в средата на пещерата стои питката, която се вкаменява в момента, в който преследвачите на света Петка отчупват парче да я вкусят.

Днес всеки посетител може да се докосне до каменната питка и да почувства необикновената й енергия. Трябва да го направи с благоговение, почит и смирение, за да може да усети въздействието й.

Реклама
Реклама
Реклама