Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12846081 www.bgdnes.bg

Ново сърце за българче в САЩ

Мечтае да стане лекар 

6-годишният Венелин преживява няколко неуспешни операции преди успеха отвъд океана 

6-годишно българче получи ново сърце при изключително сложна трансплантация в САЩ.

За медицинското чудо разказаха в статия от медицинската неправителствена система "Джаксън Хелф систъм".

Реклама

Преди седем месеца Мая Илиева и Калин Каменов не знаят дали синът им Венелин ще оживее, тъй като има вроден сърдечен дефект, който засяга кръвообращението на сърцето му и води до крайно недоразвиване на лявата страна на важния орган.

Момчето преживява няколко неуспешни операции, като дори му е поставен пейсмейкър, но вместо да се радва на спокоен живот, положението му се усложнява - в дробовете му се просмуква вода и малчуганът развива тежка форма на бронхит.

24-годишната Мая и 27-годишният Калин кандидатстват за трансплантация отвъд океана. И се молят чудото да се случи. След месеци на чакане късно през нощта получават обаждане от болницата към университета в Маями. "Вече ни бяха отхвърлили две болници, а момчето ни боледуваше с всеки изминал ден от бронхит. Когато получихме "да", това промени живота ни", споделя щастливата майка.

Тримата пътуват за САЩ през февруари т.г., а от лечебното заведение им помагат да се установят, докато чакат за донор. През септември до тях достига още една добра новина - има сърце за тяхното смело момче.

"Когато разбрахме, веднага помислихме за семейството, от което идва донорът. Дълбоко съжаляваме за трагичната им загуба, но сме им безкрайно благодарни, че дадоха втори шанс за живот на нашия син", казва още Мая.

Хирурзите Леонардо А. Мулинари и Жоао Бреда правят успешна трансплантация, която се оказва изключително трудна заради допълнителни усложнения. "Тъй като на Венелин липсваше лявата страна на сърцето му, анатомията му беше различна от тази на обикновен трансплантиран пациент. Това, което ни принуди да преконфигурираме. Като цяло моят екип и аз сме изключително доволни от резултата", коментира д-р Мулинари.

Реклама

В момента Венелин приема редица лекарства, които принуждават тялото му да не отхвърли новия орган. За да се чувства уютно в чужда държава, експерти му помагат да научи основни думи на английски език - "добре", "лошо", "гладен" и "боли". Момчето и родителите му нямат търпение да се върнат вкъщи, а Венелин е категоричен, че голямата му мечта е един ден да стане лекар.

"Нашето семейство е много благодарно на всички лекари, медицински сестри и здравни работници, които се погрижиха толкова добре за нашия Венелин. Ще отпразнуваме този ден, сякаш е вторият му рожден ден", завършва Мая.

Реклама
Реклама
Реклама