Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12917936 www.bgdnes.bg

Зеленски не знае за предложението на Бойко

Инициативата на ГЕРБ-СДС не стигнала до Украйна

Никой не е канил украинския президент за началото на парламента, казаха пред "България Днес" от офиса му

Предложението на ГЕРБ-СДС за реч и изслушване на Володимир Зеленски в българското Народно събрание така и не е стигнало до Украйна.

Реклама

След като идеята не бе подкрепена на председателски съвет още преди конституирането на Четиридесет и осмото Народно събрание, тя не е придвижена напред. Според дипломатическите правила би следвало българският парламент да се свърже с офиса на президента (ОП) на Украйна. Запитване на "България Днес" показва, че между българския парламент и украинския офис на Зеленски не е имало комуникация. Въпросът на "България Днес" бе дали Володимир Зеленски е получил покана да говори пред българския парламент на първото заседание.

В отговора на офиса на Зеленски от 24.10.2022 г. с номер 22/1-09/3170 се посочва, че в службата не е постъпвала кореспонденция от българското НС по повод откриването на парламентарната сесия на 19.10 и евентуално участие на Володимир Зеленски в нея. Писмото е подписано от Олександър Хрипунов, зам.-началник на ОП и началник на управлението за достъп до публична информация. Негова проверка в регистрационно-мониторинговата база на пристигащата служебна кореспонденция към Системата за електронен документооборот (АСКОД) установява, че няма налични документи, представляващи обръщение от българското НС, свързано с откриването на заседанието на 19 октомври.

Идеята на ГЕРБ-СДС Володимир Зеленски да открие 48-ото НС се роди на 13 октомври. В същия ден парламентарно представените партии по предложение на "Демократична България" решиха да не канят Елеонора Митрофанова и беларуския й колега Владимир Воронкович на заседанието.

До момента най-висшето украинско официално лице, говорило пред БГ парламента, при това на живо, е Дмитро Кулеба. Външният министър на Украйна бе на посещение в България през април, два месеца след началото на войната. След обръщението му към НС и призива му за изпращане на военна помощ, бе взето решение за ремонт на повредена украинска техника у нас.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама