Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12959328 www.bgdnes.bg

Йоско се връща на сцената

Трябва да изгоним лъжата от политиката, казва Сърчаджиев

Знаменитият актьор режисира две пиеси

За радост на целия театрален свят и на публиката Йосиф Сърчаджиев се завърна на сцената като режисьор с цели две пиеси. След обещаната и поставена наскоро в Ловешкия театър "Слуга на двама господари" легендарният актьор подготви спектакъл в столичния Малък градски театър "Зад Канала". Преди броени дни зрителите изпратиха с аплаузи премиерата на "Капан за самотен мъж", 25-ото представление в кариерата на Сърчаджиев.

"Избрал е неслучайно пиесата на хитовия френски драматург Робер Тома "Капан за самотен мъж", която по жанр е микс между черна комедия и крими драма. Тя блика от язвителен хумор, който е характерен за Йоско и като актьор, и като човек", коментират негови колеги.

Реклама

В класиката на Карло Голдони 24-годишният Йосиф Сърчаджиев дебютира на сцената на Сливенския театър преди точно половин век. Превъплъщава се в ролята на слугата Труфалдино и веднага проличава, че се ражда нова звезда.

Въпреки че в момента е в добра форма след тежкия инсулт, който го покоси преди няколко години, култовият актьор се осланя на съпругата си - драматуржката и режисьор Райна Томова. "Ние не сме обикновен тандем, а едно цяло", твърди половинката на Йоско.

"Слуга на двама господари" беше много тежка, голяма, старомодна. От ръката на Райна се появява по-съвременен вариант", споделя Сърчаджиев. "В тази безумна комедия дел арте слугата може да бъде цар и господар. Въпросът е да имаш дух, който отваря затворените врати. Не трябва да се страхуваш, да се затваряш, да казваш да не ти пука", убеден е именитият театрал.

"Слуга на двама господари" ме връща към усещането колко хубаво е да си млад. Актьорът, който играе моята роля днес, е младо момче с много хубави и точни рефлекси - Явор Костов", добави Сърчаджиев.

Райна Томова разкри и как работи съпругът й, който независимо от подобрението още има затруднения в говора и движенията. "Йосиф не говори много на актьорите. С две думи, с една мимика, с един крясък репетира на самата сцена око в око с актьорите. Той е близо до тях. Като маймуна е - показва им и те повтарят веднага след него това, което разбират, защото са много рефлективни", довери житейската и творческа спътница на Йосиф Сърчаджиев.

В джоба на ризата си емблемата на българската сцена и големия екран винаги носи списък с пиеси, които планира да постави в близко бъдеще. Сред тях на първо място са "Розмерсхолм" и "Морска жена" на Хенрик Ибсен и "Вражалец" на Стефан Костов.

Йоско е на мнение, че в света има много добри неща, но и лоши, с които трябва да се борим. "Това, което правим в театрите, голяма част е за доброто. Може би все пак то ще успее. Трябва да изгоним лъжата в политиката. Не трябва да си казваме: "Няма значение, нищо не зависи от мен". Не е вярно", категоричен е Сърчаджиев.

Реклама
Реклама
Реклама