Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13013536 www.bgdnes.bg

Върнаха на Брендо телефона с Путин

По искане на "кокаиновия крал"

Украинският съд отмени конфискацията на вещите на Евелин Банев, иззети при акцията в Киев

Брендо си получи обратно уникалния телефон с лика на Владимир Путин. По искане на самия "кокаинов крал" украинският съд отмени конфискацията на колекционерския модифициран iPhone с позлатена гравюра нa руския президент, както и на други вещи, иззети от Евелин Банев! Това научи "България Днес" от съдебен акт на магистрата от Шевченковския районен съд на Киев Ковтуненко.

Реклама

След ареста на Брендо снимки на украинската полиция разкриха, че при спецоперацията е иззет колекционерски телефон, произведен от руското ателие Caviar. Издирваният от три държави Брендо е подал молба до съда чрез адвоката си срещу решение на Голосиевския районен съд в Киев да се конфискува техниката му.

То е по повод разследване от април м.г. по няколко обвинения - злоупотреба със служебно положение, подправяне на официални документи, отглеждане на конопени растения и незаконното им производство от престъпна група. За най-тежкото от тези престъпления криминалният кодекс на страната предвижда до 9 г. затвор.

На сметката му вече висят 20 г. в Италия по аферата "Кокаинови крале", още 10 г. и половина за наркотрафик в Румъния, както и 6 г. за престъпна група за пране на пари у нас.

Вещите на Евелин Банев бяха иззети при акцията по залавянето му на 6 октомври м.г. Той беше сгащен от силите на реда на паркинг на киевски мол, тръшнат на земята и окован с белезници. В кауша повися само 15 дни, тъй като съдът го пусна. Оказа се, че Банев е станал украински гражданин и като такъв не може да се задържа или екстрадира за престъпления в други страни.

Впоследствие мащабно разследване установи, че украинският паспорт на Брендо е незаконен. Нашенецът се представил пред Държавната миграционна служба като роден в Донецк. Поискал замяна на паспорта, издаден в някогашния СССР, за украински документ. Казал, че е загубил старото си тескере, но никъде нямало подадено заявление за загубен паспорт. Не е намерен и акт за раждане, което усъмнява разследващите, че самоличността на Банев е била установена изобщо.

Освен това шефът на службата същия ден през декември 2015 г. бил в отпуск и нямал право да издава документи. В регистрите за гражданско състояние не са открити никакви данни за Банев или негови роднини. За капак от Донецк отговорили, че не могат да предоставят информация за акт за раждане на подобно лице. Затова властите решили, че документът подлежи на отнемане.

Реклама

Не така стоят нещата с вещите на "кокаиновия крал". При акцията от него са иззети 4 апарата iPhone, лаптоп Macbook PRO, лаптоп Samsung, три телефона от същата марка, мобилен телефон Xiaomi и мобилен телефон Jinga. Криминалистите прибират още флашки, харддискове, сървърен модул, видеорекордер и осветителни лампи.

Техниката е конфискувана с цел запазване на веществени доказателства, както позволява Наказателно-процесуалният кодекс на Украйна. Близо 9 месеца по-късно Банев иска частична отмяна на запора на имуществото си. През посочения период органът на досъдебното разследване е успял да извърши всички необходими процесуални действия и съответно да състави съответни процесуални документи, като например протокол за оглед и др., посочва адвокатът на Брендо. Юристът изтъква, че информацията от флашки, дискове и лаптопи може да бъде използвана, а не е нужно задържането на самите вещи като такива.

Анализът на съдия-следователя показал, че не е нужно продължаване на конфискацията за изброените предмети. Затова я отменя. В определението си посочва, че от прокуратурата не са го убедили, че вещите ще са им нужни и за по-нататъшното разследване, тъй като информацията от тях вече била свалена.

Само за избрани

С апарата от лимитираната серия на руското ателие, намерен у Брендо, разполагат само стотина привилегировани. Притежанието му е признак за успех, власт и авторитет. На гърба на телефона е монтиран капак от титан с позлата. Не него има барелеф на Путин, допълнен с гравюра на руския герб и силует на църквата "Василий Блажени" в Москва. В долната част на телефона е поставен подписът на президента на Русия и надпис Supremo tre volte - "три пъти велик", тъй като по това време Путин вече кара третия си президентски мандат. Според запознати телефонът е струвал към 3 хил. евро към 2015 г.

Три години по-късно е пуснато златно издание в чест на победата на Путин на изборите. Апаратът е с метеоритно покритие, 300 скъпоценни камъка. Покритието е от чисто злато, включително и бутоните. Освен досегашните барелеф и гравюри, е включен надписът "Готови сме за най-светлото бъдеще и ще го постигнем". Цената на специалния телефон е 4 хил. евро.

Реклама
Реклама
Реклама