Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13032239 www.bgdnes.bg

Иванчева, след като ВКС й даде окончателно 6 г. решетки: Искам да гледам детето си в затвора!

Как Валентин-Александър ще расте без майка си, вайка се възрастната му баба

Да гледа детето си зад решетките или да поиска спиране на присъдата - това са вариантите пред бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, която вчера беше отведена в Сливенския затвор.

"Ще мога ли да те взема с мен? Като направиш една годинка, къде ще бъдеш", обърна се към малкия Валентин-Александър майка му Десислава Иванчева минути преди Съдебна охрана да я отведе към пандиза. "Не знам какво ще стане с детето! Не мога да повярвам какво се случва", каза ексклузивно пред "България Днес" Иванчева.

Реклама

Вчера стана ясно, че Върховният касационен съд окончателно е признал за виновни тримата подсъдими по аферата с поискан и приет подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. По неофициална информация Иванчева е осъдена на 6 г. решетки, заместничката й Биляна Петрова - на 5 г., а соченият като посредник екскмет на района Петко Дюлгеров - на 4 г. Магистратите ще съобщят официално присъдата и мотивите си за решението, след като от прокуратурата ги уведомят, че то е приведено в изпълнение.

Законът позволява Иванчева да поиска спиране на изпълнение на присъдата като майка на малко дете до 1 г., обясняват юристи. По всяка вероятност те ще подготвят такава молба, макар че малкото момченце навършва годинка идната събота. Едва ли за толкова време ще се задвижи тромавата процедура. Засега бебето остава на грижите на баба си. Адвокат Албена Белянова, която помогна на Иванчева за внасяне на определената й парична гаранция, също е изявила готовност да участва в отглеждането на Валентин-Александър.

В последните дни бившата кметица планира как да празнува първия рожден ден на детенцето на 19 ноември. Вчера към 7 ч. сутринта служители на Съдебна охрана звънят на звънеца й и я събуждат. Казват й, че има влязла в сила присъда и трябва да бъде отведена към панделата. Дават й половин час, за да си събере багажа.

През това време Десислава Иванчева инструктира възрастната си майка Любка кога да храни малкия. "Не знам как ще се оправя с бебето, но ще трябва! Само не проумявам как той ще расте без майка си и защо трябваше да ни го причиняват", вайка се Любка Иванчева.

"Виж мама", казва тя на внучето си, докато униформените отвеждат осъдената екскметица.

Реклама

"Не мога да повярвам, че може да се случи това!", коментира Десислава Иванчева акцията по откриване на белязаните пари в служебния автомобил. Според разследващите намерените 70 хил. евро са част от поискани 250 хил. евро, за да бъде придвижено разрешително за строеж. Подсъдимите твърдят, че са невинни, а парите са им подхвърлени.

За нарушенията при показната акция пред Спортната палата на 17 април 2018 г. заговори на излизане от дома си и Биляна Петрова. "Звъннаха ми, събудиха ме, искаха ми личната карта! Нямам присъда и нищо не съм видяла, не ми е връчено нищо. Ще продължим да се борим, защото има толкова процесуални нарушения и липса на доказателства", каза на изпроводяк бившата зам.-кметица. По думите й надеждите им са насочени към Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, където е заведено дело. Петрова оставя вкъщи семейството си и болната си майка.

Така 4 г. и половина по-късно корупционната афера в "Младост" завършва с общо 15 г. затвор за тримата подсъдими. На първа инстанция спецсъдът определи 20 г. за Иванчева, 15 г. за Петрова и 12 г. за Дюлгеров. Втората инстанция намали наказанията съответно на 8, 7 и 6 г. затвор. Тепърва ще станат ясни мотивите на върховните магистрати защо присъдите са намалени с по още две години.

От окончателно определения размер ще бъде приспаднато времето, в което осъдените са лежали в ареста - повече от 8 месеца. Още година и половина двете жени прекараха под домашен арест, като два дни вкъщи ще им се броят за един излежан. През лятото на м.г. ВКС пусна Иванчева срещу парична гаранция от 10 бона заради напредналата й бременност. Тя забременя инвитро, без да има партньор до себе си. Призоваваше жените да се осмелят да бъдат самотни майки в името на това да дарят живот. Дълги години Иванчева не успява да се сдобие с рожба заради проблеми с хормони и аденом на хипофизата.

За Гешев случаят е уникален

Този случай е уникален в много свои особености, включително дори и в европейски план. И не само поради размера на подкупа, за който е постановена присъдата. Така коментира главният прокурор Иван Гешев окончателните присъди по казуса "Младост".

"Ще коментирам заради колегите прокурори и следователи. Заради колегите от КПКОНПИ и всички, които работиха по този случай. За честта на тях, на техните семейства и институциите, които представляваме", посочва Гешев. По думите му върху прокуратурата е имало безпрецедентен натиск по случая.

Реклама
Реклама
Реклама