Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13036597 www.bgdnes.bg

Подкаст: Милена Маркова-Маца взима награда “Аскеер” за дебют и три години е без работа

Когато през 1996 година актрисата Милена Маркова се запознава със съпруга си Орлин, той започнал да я нарича Маца, защото тя като една истинска котка обича да мърка, да се протяга, има 16 чувства, обича да ѝ е спокойно, но знае и кога да извади нокти, макар и все по-рядко да ѝ се случва.

След като завършила 7-и клас, родената в Бургас актриса е приета да учи в Художествената гимназия. Там обаче учителката по математика не изпитва особено топли чувства към майката на Маца - известната в града актриса Аглика Бояджиева, и още в началото на годината ѝ казала, че ще я остави да повтаря. “Седях на втория чин и както госпожата пишеше задачите на дъската, се обърна и ми каза: “Какво, като майка ти е актриса?”. Замълчах си, макар че много се изненадах, и продължих да пиша. Мина още една седмица и тя ми каза: “Милена, аз ще те оставя да повтаряш осми клас”, и аз пак не казах нищо, защото не разбрах какво съм направила. На всяко контролно имах двойки, всяко изпитване на дъската беше ад за мен и имах двойки. Съответно ме остави с двойка по алгебра и геометрия. Тръгнах на уроци и учителките, при които ходех, бяха на мнение, че съм поне за 4 – 4,50”, разказва в подкаста “24 часа от живота” Милена Маркова.

Минават първите две изпитни сесии, на които получава двойки. Свикват трета сесия в началото на септември. Пада ѝ се въпрос “Що е медицентър в триъгълника?”. Тя веднага започва да отговаря, но учителката иска от нея да го напише, не да ѝ го разказва. Милена сяда да пиша, но листът ѝ бива дръпнат с думите: “Без това знам, че нищо няма да напишеш”, и така актрисата е принудена да повтаря осми клас.

Маркова завършва НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов. През 2001 година получава наградата “Аскеер” за изгряваща звезда за ролята си на Боряна по едноименната пиеса на Йордан Йовков. “Нямах работа три години след като получих наградата. Колегите по принцип се шегуват, че който вземе “Аскеер” за изгряваща звезда, нещо става с него и има някаква страшна прокоба”, разказва с широка усмивка актрисата.

Имало ли е моменти, в които е искала да се откаже от актьорската професия, какво е да си пето поколение актриса, за отказаните роли, как трябва да изглежда една комедийна постановка и още истории от Милена Маркова-Маца слушайте в сайта на “24 часа” и във всичките ни 15 подкаст платформи. Ще ни намерите като “24 часа podcast”.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама