Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13139772 www.bgdnes.bg

Икона за зачеване пази наводнено село

Благодарим на Бога, че няма загинали в този апокалипсис, казват хората в Каравелово 

Иконата на Пресвета Богородица "Златна ябълка", която помага на жени да забременеят, пази наводненото село Каравелово.

Реклама

Чудотворното изображение беше занесено във вторник в пострадалото населено място, а Пловдивският митрополит Николай отслужи молебен пред чудотворната икона.

Традиционно святото изображение са намира в Божия храм "Света Богородица Успение - Златна ябълка" в асеновградския квартал Горни Воден, където случаите на чадородие след искрени молитви пред иконата са много чести. Миряните вярват, че жени с проблеми при забременяването, след като им бъде прочетена молитва пред чудодейния лик на Божията майка и хапнат от благословена ябълка (трябва да се изяде с дръжката и част от семената, а няколко семки се заравят в почва някъде в дома - в саксия или двор), скоро след това зачеват. След молитви в храма легендата на попфолка Весела, изгряла с хита "Палаво око", забременява и има момченце.

В Каравелово Божията майка няма да помага за зачеване, а да пази карловското село от нови бедствия. Местните хора са щастливи от духовната подкрепа, въпреки че не всички са успели да се докоснат до чудотворното изображение.

"Нито съм ходила при иконата, нито съм ходила при попа. Аз съм секретар на читалището в Каравелово вече 15 години и съм постоянно с ботушите в калта. С две изкуствени стави съм, навехнах си ръката и прединфарктно състояние получих, но по цял ден съм на работното си място и се опитвам да съживя селото отново. Болката ми е голяма, но повече ме боли от това, колко много пострада читалището. Много хора от селото дори не стъпиха да го видят, а имаше бедстващи хора, които помагаха. Аз съм християнка и вярвам в Господ, искаше ми се да видя иконата, но от многото работа не успях. Важното е да благодарим на Бога, че няма загинали в този апокалипсис, който ни сполетя", сподели пред "България Днес" Дора Шопова, секретар на местното читалище "Пробуда".

Реклама
Реклама