Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13157458 www.bgdnes.bg

Докторе, вече няма "Ох, боли"

Лекар направи уникална операция у нас 

Две жени на опиати се отървават от мъчителни страдания 

Доли ЛУКАНОВА

"Пейсмейкъри" за облекчаване на хронична болка на пациенти с гръбначни проблеми поставиха за първи път в България. Новото ниво в медицината изпитаха буквално на свой гръб две жени, които от години не могат да живеят нормално заради непрестанни болки в кръста и краката.

Първата пациентка у нас е на 66 години. На жената е открита киста около гръбначния мозък, която може да бъде премахната само оперативно. Това е доста трудно и рисково начинание и болната решава да се довери на специалисти в САЩ. За съжаление след интервенцията жената започва да изпитва още по-силна болка в гърба, от която не може да ходи. Страданието става хронично и не може да бъде повлияно от никакви медикаменти. Дори опиатите, които взима последните години, не дават резултат.

Реклама

"След интервенцията при нас жената се чувства много добре, доволна е. От години не е изпитвала такова облекчение. Болката й е намалена с поне 50%, което е повече от добре", коментира пред "България Днес" неврохирургът доц. д-р Красимир Минкин, имплантирал първите две устройства в столичната болница "Св. Иван Рилски".

Втората пациентка е била диагностицирана със стеснение на гръбначния мозък. Болките в кръста и краката, сковаността и изтръпването карат 73-годишната жена да се подложи на операция на гръбначния мозък у нас. За съжаление, след медицинската намеса състоянието й не се подобрява и хроничната болка завладява живота й. Това кара и нея да премине на по-силни лекарства, които впоследствие сменя с опиати.

"Плюсът на този метод е, че електродът се поставя в гръбнака, но може да обезболява и под това ниво. Т.е. болките, които пациентката е имала в коляното, са повлияни от устройството и вече са значително по-слаби", допълва специалистът.

Методът се нарича гръбначномозъчна стимулация. Устройствата, които са подобни на пейсмейкърите за сърце, намаляват болката наполовина и се поставят на хора, при които болкоуспокояващите вече не помагат.

"Първоначално поставяме един електрод около обвивката на гръбначния мозък, който е свързан с външен генератор. Около седмица е тестовият период. Ако има ефект, имплантираме въпросния пейсмейкър", обяснява доц. д-р- Минкин.

60 000 лв. струва операцията. Заради високата цена от тази година здравната каса ще поема по 10 случая годишно. Хора с болки след гръбначни операции, с неясни болки или такива с травми на гръбначния мозък са най-подходящи за този вид пейсмейкър.

Реклама
Реклама
Реклама