Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13262415 www.bgdnes.bg

След забраната - бум на райски газ в дискотеките

Ограниченията не плашат купонджийския бизнес 

Сайтове слагат фалшиви бутони за изискване за 18-годишна възраст 

Бизнесът с райски газ процъфтява, показа проучване на "България Днес".

Продажбите на т.нар. смешен газ достигат рекордни нива в нощни заведения и специализирани сайтове в интернет напук на забраните, които държавата въведе по-рано през годината.

В края на юли т.г. парламентът забрани продажбата на диазотен оксид на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места. А дискотеките са точно закрити пространства и продажбата там е абсолютно незаконна. Промените в закона забраниха още продажбата на диазотен оксид и пълнители с него на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви и обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и във вече споменатите закрити обществени места. На тези места се забранява и употребата на т.нар. райски газ.

Реклама

Вместо манията по нестандартното забавление да утихне, подрастващите продължават свободно да си купуват онлайн райски газ. В някои сайтове достъпът на непълнолетни е напълно свободен. Други страници са поставили изискването да цъкнеш върху поле, ако имаш навършени 18 години. Проверка на вестника установи, че ако избереш полето, че нямаш навършени 18 години, сайтът не те изхвърля, а те задържа на страницата, така че бутоните са фалшиви и реално не извършват никаква проверка за възраст.

Сайтовете информират още, че доставки се извършват 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата, така че по всяко време може да се забавлявате със смешен газ. Написано е още, че поръчката може да бъде доставена до 30 минути, което изпреварва дори разносвачите на пица.

Райският газ продължава да се продава в дискотеки в Студентски град в столицата. Цената се запазва на 5 лева за балонче през последните месеци, като преди забраните беше двойно по-висока, но след това удоволствието поевтиня.

Все повече го дишат и в Европа

Употребата на райски газ за развлечение е все по-тревожна в Европа, алармира Агенцията по лекарствата на Европейския съюз, като подчертава риска от отравяния, изгаряния и увреждане на нервната система.

"Увеличаването на употребата на диазотен оксид за развлечение в някои части на Европа е причина за безпокойство. Съществува общо схващане сред потребителите, че вдишването на диазотен оксид е безопасно. Въпреки това виждаме, че по-честата или по-интензивна употреба на газа увеличава риска от сериозни вреди", посочват от агенцията.

Реклама
Реклама
Реклама