Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13402970 www.bgdnes.bg

Сашко с ново колело от Дядо Коледа

Детето посреща празниците у дома 

12-годишният Александър ще ходи на спа 

Емилия ИВАНОВА

Доли ЛУКАНОВА

Чисто ново колело и пъзели получи малкият Сашко от Перник за Коледа, научи "България Днес". 12-годишното момче с нетърпение очаква да види какво има под елхата в празничния ден и остава повече от доволен.

"Дядо Коледа зарадва Сашко! Детето ми вярва в добрия старец, който всяка година му оставя подаръци под елхата. Сашко много се вълнува, когато ги отваря, и страшно се зарадва, защото обича разходките с велосипед и реди ребуси с голям интерес и удоволствие", споделя пред "България Днес" баща му Александър Цветанов.

Реклама

На 11 ноември т.г. Сашко, който е диагностициран с аутизъм, изчезва по време на разходка с баща си. Забелязан е последно в пернишката местност Голо бърдо. Подаден е сигнал в полицията и незабавно е сформиран оперативен щаб. Още същата вечер към мястото се отправят стотици души. Следващите дни и нощи околностите на Перник са обходени от хиляди полицаи, специалисти и доброволци. Търси се и по вода, и по въздух.

Изчезването на малолетното момче не остави никого безразличен и доведе до най-мащабната издирвателна акция, случвала се у нас. Надеждата в началото е, че детето ще се появи само. И преди се е губило. И докато в първите часове основната версия на полицията е за загубено дете, то скоро започва разследване на всички възможни хипотези. Изненадващо на седмия ден бащата обявява награда от 100 хиляди лева за намирането на Сашко. Издирването продължава със същите темпове. Хиляди търсят детето денонощно, макар и вече с доза безнадеждност. С такава нагласа за девети пореден ден тръгват и доброволците Веско и Милко, които са част от клуба по делта- и парапланеризъм в Перник. Отново се отправят към Голо бърдо. Уж е обходено, но се взима решение отново да проверят там. И в 14,35 часа Веско съобщава така щастливата новина, че Сашко е открит. Детето е в добро общо състояние, но е откарано в столичната болница "Пирогов" за преглед и изследвания.

Вече над един месец Сашко отново е в прегръдките на най-близките си. По време на най-светлите празници от годината детето ще усети уюта на дома. Празниците ще прекара вкъщи, обграден от най-близките му роднини.

"Прекарахме Коледа и Бъдни вечер в тесен семеен кръг в дома ни в Перник. И за Нова година ще сме си у дома", категоричен е Цветанов, който не може да си намери място от щастие, че детето му отново е при него.

У дома Сашко е много щастлив. Свободното си време обича да ангажира с рисуване. Момчето има невероятен талант, с който изразява себе си. Творбите му впечатлиха стотици и дори бяга организирани няколко изложби с неговите творения. Това още повече мотивира Сашко да хваща четката и да рисува красоти.

В последните дни на годината баща му Александър е много ангажиран с работа. Затова сега по време на празниците си е обещал да се наслаждава на времето, прекарано със сина му.

Реклама

"Скоро ще заведа Сашко на спа процедури и басейн в Сапарева баня, където ще отседнем на хотел. Имаме нужда да си починем и да се отпуснем след тревогите, които имахме в края на годината", допълва родителят.

2022 година ще се запечати завинаги в съзнанието на Цветанови. За щастие, изчезването на Сашко завърши по най-добрия възможен начин, но въпреки това ужасът и притеснението от 9-те дни, в които бе в неизвестност, никога няма да избледнеят за близките му.

"За 2023 г. си пожелавам една спокойна уравновесена година, в която всичко да е наред и да се наслаждавам над отглеждането и възпитанието на детето си", завършва бащата на намерения Сашко.

Желаем на цялото семейство да са живи и здрави!

Вера Даскалова, директорка на момчето: 

Стана по-комуникативен 

- Г-жо Даскалова, как се чувства Сашко в училище?

- Аз не му преподавам и съм го виждала извън клас. Колегите влизат при него. Всичко е нормално, водят си учебните часове.

- Открихте ли разлика в поведението му преди и след изчезването му?

- Струва ми се малко по-комуникативен. Повтаря повече, учи се. Аз му казвам: "Здравей, Сашко!", а той повтаря "Сашо". Преди не беше така. Но като цяло - Сашко си е Сашко, същият си е. В началото, първите дни, имаше малко разлика в поведението му, но вече всичко си е постарому.

- Организирахте ли нещо за празниците?

- Да, всеки клас си организира тържество. На 23 декември имаше томбола в класната стая и децата си размениха малки подаръчета. Както от нашето детство.

Реклама
Реклама
Реклама