Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13428828 www.bgdnes.bg

Черният воден заек скача през 2023 г.

Настъпва на 22 януари 

Очаква ни мир в политическата и икономическата среда 

Следващата Китайска нова година, известна още и като Лунна нова година, ще е под знака на Черния воден заек и ще настъпи на 22 януари 2023, в неделя, и завършва на 9 февруари 2024 година, когато ще преминем в Годината на Дракона.

Черният воден заек вещае благост и мир. В китайската култура това животно се свързва с Луната. Според древна легенда Нефритеният император се преоблякъл като стар и неугледен просяк, за да намери надежден помощник. Заекът решава да се жертва, като стане храна за гладуващия, скачайки в огнището. Когато вижда това, императорът разкрива истинската си същност и отвежда щедрия и жертвоготовен заек на Луната, където заедно създават еликсира на живота.

Реклама

Скокльото е символ на късмет, търпение, мир и спокойствие. Той заземява онези, които летят в облаците, дава разбиране за по-нататъшни действия. Годината на Черния воден заек обещава да донесе мир в политическата и икономическата среда. В китайската митология заекът е пряко свързан с луната и светлината - той символизира добротата, чистотата и дава надежда. Според китайския хороскоп 2023 г., Годината на Заека, ще бъде добро време за всички зодии и изключително щастлива година за повечето от тях! Всички зодиакални знаци ще имат успех в любовта, повечето хора ще могат да напреднат в работата и в предприемаческите начинания. Хората, видели бял свят под знака на Водния заек, имат късмет с парите и се разбират отлично с носителите на китайската зодия Дракон, Маймуна и Вол. Те не понасят арогантността на Петела или истеричните пристъпи на Тигъра.

За Китай това е най-големия празник, с който се отбелязва настъпването на новата година по традиционния лунно-слънчев китайски календар. Тържествата обичайно продължават 15 дни, като на всеки от дните се спазват различни традиции.

Китайският зодиак, подобно на западния, се състои от дванадесет знака, всеки представен от животно или магическо създание. В западната астрология знаците преминават през дванадесетте месеца всяка година, а в китайската астрология всеки знак получава цяла година за себе си и един цикъл продължава дванадесет години.

Китайската астрология включва пет елемента - вода, метал, дърво, земя и огън. Зодиакът преминава през различен елемент всяка година. Тъй като елементът "вода" е свързан с черния цвят, някои хора наричат Годината на Черния заек. Водата олицетворява чувствителността, интуицията, положителната настройка и пътя към вътрешния мир. Годината на Водния заек обещава периоди на почивка и размисъл след динамичната Година на Тигъра.

Пазете чисто вкъщи и на работа

Реклама

За да привлечете късмета в Годината на Заека, трябва да поддържате чистота в дома си, дрехите и работното си място.

Къщата ви трябва да бъде украсена със сухи цветя, зряла пшеница или ръж. Късмет през следващата година ще носи и фигурката на заек, поставена в центъра на масата. Наблягайте на ястия с риба и избягвайте заешкото - то е категорично забранено през цялата година. Посрещнете Годината на Заека със семпли и изчистени тоалети. Черният цвят е препоръчителен. Така ще се радвате на късмет и благополучие през следващата година.

Цветовете, които е добре да избягвате, са червено, яркожълто и златно, защото те плашат заека. Ако искате най-съкровеното ви желание да се сбъдне, го напишете на бележка, която после изгорете, изсипете пепелта в чаша шампанско и го изпийте.

Овните ще опитат нещо ново, Девите да очакват предложения

Годината на Заека ще изпълни Овните с желание да опитат нещо ново и да се развиват в различна сфера от досегашната. В любовния ви живот не се очакват промени или предприемане на съдбоносни решения.

Телците ще са енергични през цялата година. 2023-а е подходяща за професионално и духовно израстване, а в любовния им живот предстоят положителни промени.

Под влиянието на колебливия и сантиментален Заек Близнаците трудно ще взимат бързи решения. Годината ще ги срещне с лукави и непредсказуеми личности, които ще се опитат да ги объркат.

За Раците 2023 ще е прекрасна година за растеж и преминаване към високо професионално ниво. В любовния живот не всичко ще им върви по вода.

През тази година Лъвовете ще навлязат в период на одухотворение и ще наблягат на истински важните житейски събития.

Девите ще имат емоционална и интересна година. Очакват ги вълнуващи предложения, които променят изцяло живота им. Водният заек ще ги изпълни с мотивация и желание да затвърдят мястото си пред началството.

За представителите на зодия Везни ще бъде изключително ползотворна и приключенска. Ще контактуват с влиятелни хора.

Скорпионите ще са съсредоточени върху дребните детайли. Ще имат възможност да творят и придобиват нови знания.

През тази година Стрелците ще са изправени пред много събития, избори и решения. Годината за тях ще бъде благоприятна и успешна.

Козирозите ще са несигурни, но силата на техния характер ще се увеличи, а погледът им върху света ще става все по-ясен и по-положителен от предходната година.

За Водолеите първите три месеца ще бъдат успешни, но е важно да не се главозамайват. 2023 ще е успешна за тях в професионален план. В любовта ще са готови на сериозни крачки.

В началото на годината присъствието на Водния заек ще накара Рибите да бъдат предпазливи, но годината за тях ще е ползотворна.

Астрология на пет хилядолетия

Китайската астрология е на над 5000 години. Всяка нова година настъпва винаги на новолуние на различна дата между 21 януари и 20 февруари и се ръководи от 5 стихии, свързани с петте видими от Земята планети - Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн. Всяка планета се свързва с елемент, цвят, вкусово усещане, вътрешен орган, годишно време, посоки или добродетели. Планетата Меркурий е връзката ни с водата, Венера се асоциира с метал, Марс с огън, Юпитер с дърво, а Сатурн със земя.

Дванадесетте клона на земята, или популярните 12 животни, въплъщават земното пространство и енергия. Дванадесетте животни представляват 12-те фази на цикличната орбита и са свързани с принципите на мъжкото начало "Ин" и женското "Ян". Шест от животните се приравняват с принципа Ян: мъжката, активна, дива и светла енергия - плъх, тигър, дракон, кон, маймуна, куче. А останалите шест - вол, заек, змия, овца, петел и прасе - с принципа на Ин, женската, пасивна, опитомена и тъмна енергия. Цикълът от 60 комбинации от 5 елемента и 12 животни. От комбинацията племе - клон (животно - елемент) се получава следната редица: дърво-плъх-ян, дърво-вол-ин, огън-тигър-ян, огън-заек-ин и се повтарят до 60. Взети заедно, тези комбинации от божествено и земно начало в един цикъл от 60 покриват всички възможни житейски събития и обобщават вековната мъдрост на китайците

Този цикъл от 60 е приложим не само за годините, но и за месеците, дните и двойните часове, което прави китайската астрология много индивидуална - за всеки човек и за всеки момент.

Всеки месец също си има елемент и зодия и те се редуват от месец до месец на цикъл от 60: например, януари е ян-огнен-плъх, а февруари- ин-огнен-вол. По същия начин се редуват и дните, и часовете, които са разделени по 2 - в денонощието знак-зодия се сменят 12 пъти.

Разликата на китайския

хороскоп със западния

Китайската астрологична традиция е напълно различна от западната и се основава на цикъл от 60 комбинации на елемент плюс зодия (общо 5 елемента и 12 животни-зодии), които съчетават божествената и земната енергия

Китайците синхронизират живота си с цикъла на Луната, Земята и Слънцето, но не и с движенията на другите видими планети - от Меркурий до Сатурн.

Използва се само символичното значение на планетите, без тяхното текущо движение. В западната астрология се търси синхрон между движението на планетите в даден момент и събитията на Земята. Откриването на Уран, Нептун и Плутон не се е отразило на китайските хороскопи, както не би се отразило и ако внезапно някоя планета спре да съществува.

Според китайските астролози всички хора, родени на една дата в рамките на дадени два часа, следва да имат еднаква съдба - докато в западната астрология дори минута разлика е от голямо значение.

Реклама
Реклама
Реклама