Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13444593 www.bgdnes.bg

Направиха Меси от книга

Лицето на Меси грейна от изрязани страници на книга.

Впечатляващата творба е дело на Пламена Петрова от Габрово, която може да превърне всяко хартиено издание в шедьовър. Това се случва чрез технологията book folding (превод от английски език - "сгъване на книга"), която Пламена практикува от около пет години и вече има редица внушителни произведения.
"Не съм от най-големите фенове на Меси, но аржентинецът се превърна в легенда със спечелването на световното първенство по футбол. Това беше и основната причина да изработя творбата. Когато ме грабне вдъхновението, създаването на един образ става бързо. В случая с Меси ми бяха нужни около 4-5 дни", разказа пред "България Днес" Пламена.


Артистката с гордост споделя, че е футболен фен, като за нея този спорт е вдъхновяващ. Харесва испанския футбол и "Реал Мадрид", а сред другите й любими отбори са ЦСКА и "Ливърпул". От националните тимове симпатизира на Испания и Хърватия.
Преди близо година и половина "България Днес" ви разказа за таланта на Петрова, като тогава дамата впечатли с изрязването на лицето на Васил Левски.


"Всичко започна, когато наследих огромен брой книги - може би над 1000. Част от тях подарих, други продадох, но продължаваха да са много. Никой не искаше да ги вземе, а аз бях категорично против да ги изхвърля. Така започнах да се занимавам с изрязването, като всичко правя на ръка и единствените инструменти, които използвам, са линия, молив и ножица. Нужни са много изчисления, понякога работя с половинки на милиметъра. За образите използвам рисунки, които впоследствие пресъздавам чрез страниците. Някои хора казват, че заниманието им изглежда много изнервящо, но на мен ми действа точно обратното - успокоявам се и ми доставя удоволствие, когато видя крайния резултат", разказа тогава Петрова.
Надеждите й са и през новата година да продължи със спиращите дъха творби.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама