Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13454215 www.bgdnes.bg

Съседи от кв. "Орландовци" пред "България Днес": Размененото бебе изчезна

Двама мъже охраняват Севда, комшии казват, че не са я виждали на разходка с количка 

"Размененото бебе изчезна! Не сме виждали майка му да се разхожда с него или да излизат дори от къщата си да отидат до магазина, както правеха преди."

Реклама

Това разказаха пред "България Днес" съседи на Севда Михайлова, майка на едно от децата, чиято съдба шокира България през декември м.г. Младата родилка живее в столичния квартал "Орландовци".

Случаят с подменените деца в болница "Шейново" в София разтърси обществото у нас преди Нова година. Заради съмнение, че детето, което отглежда, не е нейно, два месеца след раждането родилка иска направата на ДНК тест. Резултатът от изследването потвърждава, че пеленачето, с което жената се е прибрала от болницата, всъщност не е това, което е родила. Жената сигнализира в "Шейново" и лечебното заведение започва вътрешна проверка.

При нея се установи, че номера на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не съответства на този на майката. В заключение се разбира, че две бебета, родени по едно и също време, са разменени и са дадени на грешните родители.

В края на миналата година директорът на "Шейново" Румен Велев обясни, че размяната на двете новородени момиченца в болницата е станала след раждането при първото им даване на майките, когато са били настанени в кошчетата в неонатологичното отделение.

Децата са родени през септември, но за случая стана известно едва на 7 декември 2022 г. От началото на разследването се развиха стотици теории, според една от които Севда Михайлова отказала да се яви в болницата, за да й бъде направен ДНК тест и твърди, че детето, с което си е тръгнала от лечебницата, си е нейното.

Имаше и подозрения, че в болницата бебетата може да са били разменени умишлено или да е допусната грешка от страна на персонала. Майката, подала сигнал в болницата, все още остава неизвестна.

Реклама

"България Днес" отиде на място в столичния квартал "Орландовци" пред къщата на Севда, за да види на място какво се случва с разменениете деца. Обстановката там е мрачна, а къщата на жената полуразрушена.

"Оставете ме да си гледам детето, не искам да давам интервюта", веднага реагира Севда, а следи от дете няма.

Нито се чува детски плач, нито има някакви белези, че в дома на Севда живее пеленаче. На въпрос към майката къде е бебето от къщата излязоха двама мъже, които настоятелно съпроводиха екипа ни до колата.

Питайки ги кой от тях е бащата, и двамата казаха, че не са те. Броени минути по късно Севда излезе със същите мъже и се отправи в неизвестно направление. Размененото бебе отново не беше с тях.

Сеседи на родилката са категорични, че след като историята с разменените деца е стана известна, те вече не са видели наследника на Севда. Какво се е случило с детето не е известно. Възможно е то да е пратено при роднини, за да не бъде разменено и върнато на истинската си майка, но може да си живее и в къщата на Севда, която просто да не го извежда навън.

"Севда не беше общителна, преди да стане ясно за подменените деца, дори не знаехме как се казва. Често я виждаме да излиза до магазина, но никога не е с детето. Живеем пред детска площадка, но Севда не води детето там", разказаха пред медията ни притеснени съседи.

Според тях майката би трябвало да извежда детето си навън поне за малко, защото времето напоследък е хубаво и подходящо за деца. Въпреки това размененото дете не е виждано от никой в квартала и не е ясно какво се е случило с него.

Румен Велев, директор на "Шейново": 

Не знам къде са децата 

- Г-н Велев, има ли развитие по случая с разменените деца?

- След като разбрахме за случилото се, сигнализирахме в полицията и оттогава нямам информация.

- Знаете ли къде са бебетата?

- Не знам дали са при сгрешените родители, или при социалните.

Реклама
Реклама
Реклама