Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13480363 www.bgdnes.bg

Лавини и мълнии погубват в балкана

Най-тежките инциденти под върховете 

Рила, Пирин и Стара планина са най-опасни 

Доли ЛУКАНОВА

Казват, че планината сама решава кого да приеме в обятията си и кой да се завърне при близките си. По данни на Планинската спасителна служба най-опасните планини у нас са Рила, Пирин и Стара планина. През изминалите дни природата за пореден път ни припомни колко малки сме всъщност ние, хората, пред мощта й.

Последният фатален случай е от неделя, когато опитен парапланерист се удря в метеорологичната станция на връх Мусала в Рила. Вероятно заради ветровете Тома Стоичков буквално връхлита, чупи стъклото и почти влиза вътре в станцията. На място случайно има травматолог, който го преглежда. Подаден е сигнал и спасителен отряд тръгва от Боровец. Междувременно е получено разрешение от военното министерство за използването на хеликоптер "Кугър", който излита от базата в Крумово, за да помогне на пострадалия. Стоичков е транспортиран до пловдивската болница "Св. Георги", но въпреки усилията на лекарите издъхва от травмите си.

Реклама

На 15 май 2022 г. лавина помете и уби опитен планинар, също в Пирин. 62-годишният Лъчезар Жегов от Разлог се спуска в улей под връх Разложки суходол, когато се откъсва снежната маса и започва да събаря късове скали, които го убиват.

На 2 януари 2021 г. варненският диджей Тодор Желязков, известен повече като Dj Emotion, загуби живота си в нещастен инцидент в района на връх Жълтец в Стара планина. Диджеят тръгва със свой приятел от хижа "Тъжа" на труден поход, който трябва да продължи два дни. По пътя се подхлъзва и пада от 300 метра височина, като малко по-късно издъхва.

Критична ситуация на Черни връх беляза началото на 2019 г. Група приятели решават да отбележат новогодишната нощ с преход. Стигайки до заслона на върха, единият е с признаци на хипотермия, но хижарят отказва да го пусне в заслона да се сгрее. Благодарение на намесата на планинските спасители, които увещават стопанина на заслона да пусне момчетата, случаят не е с фатален край.

През април същата година четиричленно българско семейство - майка, баща и две деца, загина, след като частният им самолет се разби в планина в Македония. Фамилията пътува от Охрид за София, когато изчезва от радарите. Малко преди това пилотът съобщава за силна турбуленция. По-късно летателният апарат бе открит около връх Солунска глава, който е най-високият в македонската планина Якубица.

В началото на 2018-а България потъна в скръб за 25-годишната Ния Трейман, която бе пометена от лавина в Пирин. Младата жена тръгва на поход със свои приятели. На 17 февруари групата е на Момин връх. По някаква причина Ния се озовава върху козирката, която се чупи, пада, повлича още тонове сняг и пропада в дупката под върха.

Реклама

Сред зловещите трагедии е и тази на 35-годишния Айдън Туфанов. Същата година мотористът се качва заедно с компания да покарат по билото на връх Ореляк, отново в Пирин. На 30 юли Айдън спира за кратко, но това се оказва фатално за него. Мълния го покосява смъртоносно пред смаяните погледи на приятелите му.

Баща строи параклис за момче герой

Почернен баща построи параклис в памет на сина си, който загина, но спаси живота на свой приятел! Храмът е изграден под най-високия връх в Стара планина - Ботев, където лавина помита сина на Петко Илиев - Илия, преди 19 години.

24-годишният младеж се качва на хижа "Рай" заедно с компания да празнуват Петльовден. На другата сутрин Илия и приятелят му Красимир решават да се разходят из красивата местност. Синът на Петко върви първи. Стъпва в снежен улей и предизвиква малка лавина. След нея се отцепва по-голяма вторична лавина, която го застига и повлича надолу по стръмния наклон. Викът му спасява живота на неговия приятел, който рязко се дръпва встрани и оцелява.

Реклама
Реклама
Реклама