Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13480629 www.bgdnes.bg

Фолкпевицата Луна: Политиката в България удари дъното!

Ще се нагледаме на същите безсмислени циркове и на предстоящите избори

Луна Йорданова, популярна като певицата Луна, е родена през 1971 г. в Шумен. Приета е в единствената музикална паралелка на местната Математическа гимназия, но не завършва, защото е изключена заради лошо поведение. От 15-годишна пее в заведения по морето, като крие истинската си възраст, за да получи разрешение. В София работи като секретарка във фирма и едно от задълженията й е да купува вестници. В един от тях прочита обява: "Оркестър търси певица с готов репертоар". Отзовава се и я избират. През 90-те години Луна пробива в Швейцария като гвоздея в програмата на сръбски ресторант.

Участва във "ВИП брадър 7" през 2015 г. и в Big Brother Most Wanted две години по-късно. През 2020-а е участник в осмия сезон на риалитито "Като две капки вода".

Реклама

През 2021 г. Луна се кандидатира за президент на България. Класира се на 6-о място с 0,9 процента. Носителка е на десетки награди от най-престижните фолкфестивали, а някои от песните й като "Искам го, стискам го", "Чики-чики" и "Не съм жена само за един мъж" са признати за вечни хитове в българския попфолк.

- Г-жо Йорданова, какво ще ни донесе новата година в политиката?

- Политиката в България е мъртва много отдавна. Предстоят нови избори. Ще се нагледаме на едни и същи циркове отново. И докато българските граждани избират едни и същи политици, промяна у нас никога няма да има. Аз планирам свои нови политически инициативи, но за тях ще говоря, когато му дойде времето.

- Преди няколко месеца споделихте, че търсите съвет от вещи в политиката хора дали да участвате в парламентарните избори през есента. В крайна сметка не се кандидатирахте като независим депутат, но имам чувството, че не съжалявате...

- Да, допитах се до хора от моя екип дали да участвам в парламентарните избори през есента. Някои бяха "за", други - против. Но въпросът как човек да продължи битката срещу политическата система, е принципен. Аз вече съм казвала, че избрах сама да водя тази битка. Само така мога да запазя своето достойнство, независимост и свобода. Отказах на всички политически партии у нас да бъда техен кандидат, защото не виждам смисъл в тяхното съществуване. Изходът е само един - независимо държавно управление. И цялата власт да бъде в ръцете на народа. Казвала съм неведнъж: "Аман от мисионери в политиката!". Ние, българите, имаме нужда от реални действия, за да заемем достойно място в Европа.

- Кога слоганът "Луна президент" ще стане реалност?

- Ако хората искат промяна, нека да ме изберат. А всичко останало, различните скечове и фейлетони по темата, включително и на осмиването ми от Слави Трифонов и сие като "Луна президент", е в основата на заробването на българските граждани.

Реклама

- Пуснахте си снимка с тъмна коса. Как една от най-известните блондинки в България реши да стане брюнетка?

- Това не е вярно! Снимката в инстаграм е една от моите артистични изяви. Сменям визията спрямо сценария, в който участвам. Всички телевизионни предавания, в които съм участвала, са по определен сценарий. Имайки предвид, че винаги съм в главната роля като най-добра в жанра, от мен се изисква да се съобразявам с желанията на зрителите, тоест сценарият е подготвен от продуцентите.

- Ваши колеги споделиха какъв късмет им се е паднал от новогодишната баница. Какво изтеглихте вие?

- На мен ми се падна парата. Не съм изненадана, защото ръка, която дава, винаги е пълна. Наричате ме известна. Известни няма! Известен може да бъде само Бог. Всичко друго е преходно. Нямам претенции за абсолютно никакви съревнования.

- Но наскоро написахте в инстаграм, че вдигате летвата?

- Понякога се изразявам с метафори. Но дотам. Защото животът и реалността са съвсем различни от шоубизнеса. И всичко, което някои хора наричат "шоу", вече е стигнало абсолютното дъно. Аз говоря истината. Особено около Богоявление, който за мен е най-специалният ден за нас, християните. Надявам се, че българите разсъждават като мен. Това е най-важният ден в живота изобщо. Не коледните празници, не новогодишните, а Богоявление, когато трябва да се благодари на Твореца за всичко, което имаме.

- България чества Богоявление с т.нар. ледено хоро. Но все още няма жени, които да скочат във водата, за да извадят кръста...

- Тук давам предимство на българския мъж, който е силен и непоколебим. Аз, как да кажа, като присъстващо същество в земния живот съм направила песен, посветена на Твореца. И съм признала неговото съществуване.

- Във фолка обаче се възпяват съвсем земни изкушения и страсти, а вие променяте основните послания на жанра. Каква реакция очаквате от публиката?

- Аз съм човек, който вярва в Твореца. И това няма как да не се възприеме от публиката. Още повече че песента се нарича "Моят път". Автор съм и на музиката, и на текста. В песента участват сто деца - хор от ангелчета. Медиите трябва да дават повече място на такива инициативи.

Реклама
Реклама
Реклама