Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13550675 www.bgdnes.bg

Александър Балкански за новите санкции на пътя: Отнемайте книжки, а не точки!

Депутатите са по-големи циркаджии от мен, казва артистът 

"Израел е държава, която е в непрекъснато военно положение и когато хванат шофьор, който е пил, го съдят за това, че пречи на военната служба, и му отнемат шофьорската книжка за цял живот. И млади, и стари знаят, че когато пиеш, си потенциален убиец на пътя. Щом искаш да убиваш, значи нямаш право на шофьорска книжка! Нововъведените промени в закона по пътищата не са никак строги! Пиеш, дрогираш се и убиваш деца и след това ти дават година условно. Това е пълен абсурд! Трябва да им се отнема книжката за цял живот. В България мерките срещу тези престъпници са нищожни."

Това заяви пред "България Днес" цирковата легенда Александър Балкански. Коментарът му е по повод предложените промени за отнемане на повече точки за пияни шофьори.

Реклама

Според новите промени, при управление на моторно превозно средство след употребата на алкохол ще се отнемат точки за нови интервали на концентрация на алкохол в кръвта - от 0,5 до 0,8 промила и от 0,8 до 1,2 промила, съответно 8 и 12 контролни точки.

Сред предложенията са и повишаване на отнеманите точки за повторно нарушение - от 15 на 20 точки и когато шофьор откаже да му бъде извършена проверка за алкохол и наркотици с дрегер или чрез кръвен тест - от 12 на 15 точки. Въвежда се и нова санкция - отнемане на 10 точки за шофиране в аварийна лента. Има идея и за увеличаване броя на отнеманите точки от 12 на 18 за превишаване на разрешената максимална скорост в населени места с над 50 км/час.

"Аварийната лента е лента, в която, ако нещо се случи, да може Бърза помощ, полиция или пожарна да минат до мястото на инцидента и никой няма право да стъпва на тази лента, освен ако не се е случило нещо с неговия автомобил. Колкото до превишената скорост, мерките отново са нищожни. В Америка например е се плащат по 20 долара за всяка миля над ограничението. Същото нещо трябва да е и тук. При повторно нарушение глобата трябва да е в троен размер. Българинът, а и всеки човек не го ли ударят по джоба, не мирясва. А при трети случай вече трябва да се конфискува автомобилът на нарушителя и да му се отнеме шофьорската книжка. Това, което въвеждат, е смехория. Депутатите само се прозяват в парламента, по-големи циркаджии са от мен. Те най-много нарушения правят. Мислят, че като имат депутатска карта в джоба, са недосегаеми, но има млади доблестни служители на реда, които, въпреки че са депутати, ги санкционират. Във всяко едно отношение държавата е изпусната. Къде ще му излезе краят?", завърши емоционално Балкански.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама