Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13601487 www.bgdnes.bg

Какво трябва да знаем за захранването на бебето? advertorial icon

Захранването на бебето се случва около петия месец, независимо дали новороденото е на кърма или на адаптирано мляко. Педиатрите имат различни позиции за този важен етап от развитието на бебока. Но все повече надделя мнението, че захранването трябва да се съобразява най-вече с индивидуалните потребности на малкото човече.

В последните години се говори за захранване водено от бебето. Това е съвременно схващане относно ранното детско развитие, при което се залага на вродената способност на мъника да привикне към нови и непюрирани храни.

Основните принципи на захранването, водено от бебето, може да се обобщят по следния начин:

  • Бебето има свободата да направи избор какво и колко да яде.
  • Предлага се на мъника пасирана храна, която при необходимост е нарязана на подходящи парчета.
  • Бебокът се насърчава да посяга сам към храните.
  • Разнообразие от цветове и форми на хранителните продукти, с които малкото човече да свиква постепенно.
  • Отхвърлените храни не се дават насила, включват се в менюто на по-късен етап отново.
  • Мъникът е добре да привикне да се храни по едно и също време заедно със семейството си.
  • В менюто могат да присъстват варива, пресни плодове и зеленчуци, месо.
  • Течностите като вода или чай е най-подходящо да са в бебешка чаша с отвор.

Целта на захранването, водено от бебето, не е толкова да насити детето, колкото то да опознае и свикне с различните от млякото продукти.

Кога точно започва захранването, водено от бебето?

При подобен подход на разнообразяване на храненето е необходимо мъникът да е достигнал своето пологодие. Около шестия месец е удачно да опитва нови храни, които постепенно да го насищат допълнително към кърмата или адаптираното мляко. 

Но тъй като в основата на подобно захранване се следват инстинктите на новороденото, то индивидуалните характеристики са определящи кога и как да се случи това.

Как да познаем, че бебето е готово за твърда храна?

Няколко са основните белези, по които родителите могат да се ориентират, че мъничкото човече вече може да приема и нова храна. Основният е способността на бебето да прави дъвчещи движения с челюстта. 

Друг характерен признак е интересът му към храната на мама и татко. Ако бебето активно започне да си гризе играчките, това не е само заради появяващите се зъбчета, но е свързано и с развитие на дъвкателната способност.

Важни правила при захранването

Когато бебето започне да приема различна от кърмата храна, то винаги трябва да е в седнало положение. Най-подходящо е да е на специално бебешко столче, където ще е обезопасено. А и така ще може само да посяга към новите вкусотии, които му се предлагат. Първите храни е задължително да са меки и да не крият риск от задавяне. Затова, ако включите зеленчуци в менюто, отначало трябва да са сварени. 

Необходими ли са прибори?

Изберете специални бебешки лъжички от силикон, които не крият риск от нараняване. Въоръжете се с достатъчно търпение и постоянство, за да дадете шанс на мъника да експериментира с новата храна.

Ползи и недостатъци на захранването, водено от бебето

Голямото предимство при този подход е, че бебокът може по естествен начин да опознае различните текстури и вкусове на храната. Тук неговият инстинкт и стремеж към опознаване на новите неща са водещи. 

Детските психолози твърдят., че така се застраховаме от евентуално “злоядство’ на детето в по-късен етап. Полза има и по отношение развиване моториката на ръцете. А и съвсем от ранна възраст мъникът се приучава към самостоятелност и добри хранителни навици.

Единственият риск при  захранването е потенциалното задавяне с храна. За да се предотврати, е необходимо да се пристъпи към процеса с необходимото търпение и постепенното включване на определени продукти. Затова храната трябва да е във форма, която да не може да блокира дихателните пътища

За бебетата не са подходящи ядки, цели гроздови зърна, бонбони, пуканки, твърди и обработени термично зеленчуци, плодове с костилки и други. Те могат да бъдат включени на по-късен етап или предварително да бъдат обработени.

 

Реклама
Реклама
Реклама