Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13601648 www.bgdnes.bg

Болни обвиняеми спъват делото срещу Петър Харалампиев

Красимир Томов и сърбина Марко Стойов ги хваща грипът

Това е поредният препъникамък в процеса за незаконни БГ паспорти за чужденци

Грип спъва делото срещу бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев за ръководене на организирана престъпна група, осигурявала удостоверения за българско гражданство на чужденци срещу определени суми.

Реклама

Другите двама обвиняеми Красимир Томов и сърбина Марко Стойов ги е тръшнал грипът и не успяха да се изправят пред Темида. Това каза за вестника говорителят на Софийския градски съд Милена Орозова. Препъникамъкът е пореден в този и без това изключително комплексен и сложен процес. Две години минаха само докато прокуратурата успее да изготви безгрешен обвинителен акт срещу Харалампиев, Красимир Томов - бившия главен секретар на агенцията, сърбина Марко Стойов и собственичката на фирма за преводи и легализации Петя Симеонова. Триото е подпукано за участие в организирана престъпна група, търговия с влияние и документни престъпления. За над две години заседания делото е до под кривата круша. Разпитани са само няколко души, а предстои да бъдат привикани бая свидетели и евентуално назначаване на нови експертизи, ако се появи нова информация. А сега и обвиняемите са болни, което отново затлачва мегаделото с няколко месеца.

Цялата сага започва преди пет години. През есента на 2018 г. спецпрокурори нахлуват в агенцията, чиито шеф е Харалампиев. Ченгетата следят месеци наред него и ортаците му със специални разузнавателни средства и разполагат с доста притеснителни изказвания от страна на обвиняемите. Всичко е на запис. На 29 октомври 2018 г. ченгетата закопчават близо 20 души и изземат всички документи, които мернат. По време на тарашите разследващите попадат на нещо интересно. Откриват банкова касета на името на Красимир Томов, в която има над половин милион лева в различна валута. От държавното обвинение посочват, че по всяка вероятност крупната сума е свързана с извършваната престъпна дейност. Пред КПКОНПИ Томов декларирал само 25 бона спестявания и 36 бона от заплати.

Още в същия ден Харалампиев осъмва в ареста заедно с Томов, Стойов и Симеонова, а после ги застигат и тежките обвинения. От задържаните 20 човека само четиримата се сдобиха с обвинения.

Според прокуратурата Харалампиев е посочвал конкретни тарифи за издаването на удостоверения за български произход, както и размер на рушвет само за внасяне на документите в ДАБЧ. Той разяснявал на посредници каква е схемата за получаване на такива удостоверения и колко ще струва. В противен случай преписките на лицата, искащи удостоверения, се забавяли от администрацията. Още в самото начало собственичката на фирма за преводи и легализация Петя Симеонова бе пусната под гаранция, а тримата мъже лежаха доста време в ареста. Преди да изтече максималният срок на задържане, без внесени обвинения тримата мъже бяха освободени срещу парични гаранции. Петър Харалампиев излезе срещу рекордните 100 000 лева.

Основните козове на разследващите са наследникът на задържания шеф Харалампиев - Димитър Владимиров, както и справка за задграничните пътувания на отстранения председател. Владимиров разказва пред следователите как с очите си е видял Стойов да се среща с Харалампиев и главния секретар на агенцията Красимир Томов и да предава суми в евро. Парите били от граждани на Албания и Косово, които искали да получат удостоверения за българско гражданство, без да са наши сънародници.

От тогавашния си пост на зам.-председател на ДАБЧ Владимиров обяснява, че задържаните са участници в организирана престъпна група. Според запознати той също е бил сред първоначално арестуваните, но след като е дал показания, е пуснат. Затова защитата смята, че Владимиров може да е предубеден, както и че аферата може да пропадне, ако се гради само на думите му.

Пред следователи проговаря и служителката в ДАБЧ Ива Крумова. Тя разказва, че Томов и Харалампиев са нареждали да се изготвят удостоверения за български произход на сърби, всички представлявани от Марко Стойов.

Предстои делото да продължи на 18 април, разбира се, ако Томов и Стойов са оздравели.

Доказателства

Обвинението твърди, че има доказани случаи, в които Красимир Томов лично давал съвети на чужди граждани или техни посредници как да се манипулират книжата към заявленията за издаване на удостоверение за български произход - актове за раждане, брачни свидетелства и др., на родителите и дядовците на кандидатите.

Реклама
Реклама
Реклама