Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13606492 www.bgdnes.bg

Георги Андреев, директор на ансамбъл "Филип Кутев": Филм за "Оскар" ни окраде!

От Холивуд са ни взели "Полегнала е Тодора" за филма "Баншите от Инишерин", без да ни питат, обясни художественият ръководител на формацията 

"Филмът, номиниран за "Оскар", "Баншите от Инишерин" ни окраде! Песента "Полегнала е Тодора" е на ансамбъл "Филип Кутев". Изпълнението на фолклорната формация е изпято за пръв път през 50-те години на миналия век, когато ансамбълът е бил в първия си състав."

Реклама

Това заяви пред "България Днес" директорът на държавния ансамбъл "Филип Кутев" Георги Андреев.

"Полегнала е Тедора" звучи сладкопойно в началото на филма "Баншите от Инишерин" и е музикален фон на кадрите, в които главният герой Колин Фарел върви. Творбата е традиционна българска фолклорна песен, обработена от великия ни композитор Филип Кутев. През десетилетията песента се превръща в една от най-популярните и отличителни български народни песни по света. Режисьор на лентата е Мартин Макдона, а "Баншите от Инишерин" е с 9 номинации за "Оскар" в 8 категории, сред които за най-добър филм, монтаж, оригинален сценарий и най добра музика.

С номинации за "Оскар" са и Мартин Макдона - за най-добър режисьор, и Колин Фарел за най добър актьор с ролята си във филма.

Лентата проследява историята на двама стари приятели, които се оказват във враждуващи лагери. Филмът е сниман в Ирландия. "Банши" е жена призрак от местната митология, издаваща пронизителни писъци при предстояща смърт, а Инишерин е измислен остров, на който се развиват действията в лентата.

"Нямам идея как песента е попаднала в този филм! Преди дни разбрах за това нещо и чакам допълнителна информация. Идея нямам по какъв път е избрана песента и как е стигнала до филма, без да бъдат уредени авторските и изпълнителските права", категоричен е пред вестника Андреев.

Реклама

Директорът на една от най-бележитите ни фолклорни формации до този момент не се е опитвал да се свърже с продуцентите и режисьора на филма.

"Чакам от Холивуд да направят контакт с нас. Те са тези, които са ползвали "Полегнала е Тодора", без да имат реални права. Дори не знам откъде са намерили записа", каза още Андреев.

"България Днес" потърси за коментар режисьора на филма Мартин Макдона, като писа на профила му в инстаграм с въпрос как са уредени правата на българската песен, но той не отговори.

Преди седмици в публичното пространство се появи информация, че "Полегнала е Тодора" във филма на Макдона е в изпълнение на "Мистериите на българските гласове". Пиарът на формацията Димитър Сотиров отрече, че информацията е вярна.

"Категорично изпълнението не е на "Мистерията на българските гласове", а на държавен ансамбъл "Филип Кутев". Недоразумението вероятно идва от това, че през 50-те години на ХХ век песента е включена в първия диск, на който с маркер е написано "Мистерията на българските гласове", разясни пред "България Днес" Сотиров.

И преди посегнаха към фолклора ни

Не за пръв път Холивуд посяга към българското народно творчество.

През 2015 г. беше взета народната песен "Излел е Дельо хайдутин", изпълнена от Валя Балканска. Легендарната композиция беше използвана в музиката към филм с Джордж Клуни - "Утреландия".

Тогава "България Днес" потърси за коментар Валя Балканска, чиято песен полетя извън пределите на Слънчевата система през далечната 1977 г.

"Обидена съм и не мога да приема спокойно, че песента ми е открадната по този жесток начин" - заяви през сълзи тогава родопската изпълнителка, категорична, че това е крайно позорна наглост от страна на Холивуд да вземат песента без дори да я попита.

Това не е единственият случай.

В края на хитовата лента "300" се чува "Зайди, зайди, ясно слънце", а в "Исус от Монреал" звучи "Притури се планината". "Планино, Стара планина" може да бъде чута в документалния филм "Срещи на края на света". Гласове от Лондонския български хор пеят в биографичния филм за Елизабет Първа - "Кралицата Дева", както и в касовата продукция "Троя" с Брад Пит.

Реклама
Реклама
Реклама