Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13612956 www.bgdnes.bg

9 българи осъдени във Франция за наркотрафик и побоища

9 българи са осъдени във Франция по обвинения за участие в престъпна групировка за наркотрафик и побоища. Това пише местният вестник "Ендепандан", който се позовава на изявление на Наказателния съд в Марсилия.

В края на 2019 г., след освобождаването му от затвора, Хафид Шауш поема контрола върху пункт за продажба на наркотици в сърцето на Перпинян от бивши свои съдружници. Отраканият бандит генерира дневен оборот, оценен на между 30 000 и 50 000 евро. Това не се понравя на местния клан Джидел/Тартая. Бандата отвръща на удара в началото на 2020 г. с помощта на български биячи, които били вербували.
Според прокуратурата тогава са били наети 30 бабаити, които са настанени в хотели, снабдени били с превозни средства и щедро възнаграждавани с по 7 хилядарки на месец.

Реклама

Съдът заковава Параскев Кръстев, български земеделски работник в Югоизточна Франция, с 4 години пандиз. Кланът Джидел/Тартая се обърнал именно към него да наеме биячите. Осемте подсъдими българи, четирима от които така и не се явили на съдебното заседание, са осъдени на три или четири години затвор със забрана за пребиваване на френска територия за 10 години.

Маскирани и въоръжени, нашенците участвали в нападение срещу бар в центъра на Перпинян с намерение да отвлекат човек от противниковата банда. Това се случило на 18 януари 2020 г.
Членовете на бандата от Перпинян, участвали в настаняването и управлението на българите на място, са осъдени на 2 години затвор, едната от които условно, с опция за ефективна присъда от четири години.

Абдела Тартая, полубрат на Када Джидел, получава шест месеца условна присъда. Той е осъден само по обвинения, че е живеел прекалено разточително спрямо средствата, които бил декларирал. Када Джидел получава 8 години задочно, защото властите все още го издирват.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама