Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13625127 www.bgdnes.bg

ГДБОП редовно "чука" на грешните врати

Печалната история на антимафиотите с нахлуването на сбъркани адреси.

Родната полиция разбива каквото й се изпречи на пътя, мисли после и се извинява

Печалната история на антимафиотите с нахлуването на грешните агреси датира от над десетилетие. Но и досега грешки при специализирани операции на родните ченгета не спират. Арестуват грешните хора, разбиват грешните врати и нахлуват не на адресите, на които трябва. Естествено впоследствие с парите на данъкоплатците тези грешки биват поправяни.

Реклама

Последният подобен случаи е само отпреди ден. Тогава спецченгетата от ГДБОП разбиват грешната врата при операцията си във Видин срещу лихварството. Интересното в случая е, че жена предупреждава антимафиотите, че имат грешка и ги моли да не разбиват тази врата. Това не ги притеснява и в крайна сметка помитат входната врата и нахлуват в грешния апартамент.

Разбита е входната врата на къща, която е в съседство на един от претърсваните имоти. Къщата е празна, семейството е в Германия, обясни Славка Иванова, която е леля на собственика.

"Заключена врата изкъртиха. Нова врата също счупиха. Бях на прозореца, казах им да не чупят вратата, но я разбиха. Казах им, че няма никой вътре, даже ток няма. Хората са по чужбина, заминаха в Германия. Беше към пет и десет. Станах, защото чух шумотевицата и видях, че чупят вратата. Сега да ги питам кой ще оправи тази врата", пита Славка пред БНТ. Източник на "България Днес", който е запознат с последната операция, е на друго мнение.

"Търсените от нас лихвари във Видин са се регистрирали именно на този адрес, тъй като знаят, че там няма никого. Адресът реално не е грешният", твърди източникът на вестника. Защо, след като са знаели, че няма никого, полицаите са нахлули в имота, засега не е ясно.

Славка Иванова чака племенника си да се върне от Германия и казва, че ще подадат жалба заради случая.

Преди няколко години подобен гаф се разигра и в столичния квартал "Левски". Тогава операцията бе срещу ромски лихвари през 2020 г., но навигацията се оказа виновна на ченгетата. Вместо в жилището на заподозрян антимафиотите връхлитат заедно с вратата в апартамента на младо семейство с бебе и ги арестуват с думите:

Реклама

"Боклуци, млъквайте!"

"Събудих се сутринта в шест без пет от голям трясък, от бутане по външната врата и се показах на прозореца и попитах: "Какво става, кой бута?". И един господин се показа и вика: "Тихо, госпожо, ние сме от ГДБОП". И аз викам: "Къде отивате, кой търсите?". И той вика: "Тихо, тихо, срещу вас отиваме", разказва навремето Десислава Крумова, чиято дъщеря живее във въпросния апартамент.

Жената допълни, че маскираните полицаи ги наричали "боклуци" и им наредили веднага да предадат телефоните си. След като разбират грешката си, на място отива един от началниците и обяснява, че объркването идва от навигацията в полицейската кола.

"Аз ги попитах: Как се случва така да влезете в някой апартамент, не го ли проучвате? Еми, госпожо, мапсът ни доведе, навигацията. Това е ненормална история", разказа Крумова.

Версията с грешка в навигацията бе представена и от тогавашния вътрешен министър Христо Терзийски. Тогава стана ясно, че уволнения заради гафа няма да има, само двама бяха наказани.

През 2014 г. самотен старец беше изненадан от антимафиотите, които разбиха вратата му и го проснаха на земята. Тогава ГДБОП нахлу по погрешка в къщата на 90-годишен пенсионер и съпругата му при специализирана операция в Оряхово. При акцията униформените строшават вратите и прозорците на жилището. Когато разбират, че са сгрешили, се извиняват.

"Идват и разбиват вратите, външната врата, айде тя е заключена, обаче на кухнята е отключена и нея разбиват. След това отиват на горния етаж и понеже там загражденията са с ПВЦ, махат стъклото и влизат вътре. Има стая, която е заключена, разбиват и нея. После разбрахме, че съседният блок също е 21. Отиват там и го откриват този, който търсят", разказа жената навремето пред БНР. Впоследствие тогавашният вътрешен министър Йордан Бакалов лично посети пострадалите и им се извини. Щетите бяха поети от държавата.

Връщайки се през лятото на 2011 г. при спецоперация срещу небезизвестната 19-членната банда за рекет и лихварство "Играчите", друго невинно семейство пострада от непрофесионализма на родните ченгета.

Тогава полицаите нахлуват в дома на нищо неподозиращо варненско семейство в кв. Аспарухово, което се оказва, че няма каквато и да било връзка с "Играчите". За инцидента разказа потърпевшата Виргиния Стефанова, чийто брат всъщност бил целта на полицията, но живеел в съседния вход.

Служителите на реда влизат със сила в дома на Стефанова и започват да й крещят дали има мъж в жилището. Сцената се разиграва пред очите на двамата й синове, които са на 4 и 11 години. Докато търсят въпросния мъж, полицаите преминават на бегом през детската стая и измъкват насила съпруга на Стефанова от банята по хавлия и го заключват пред изплашените му деца. След това осъзнават грешката си и се отправят към правилния адрес. Дали тогава щетите са поети от държавата, така и не стана ясно, но полицаите предоставят "специализирана психологична помощ" на потърпевшите.

 Човекът глас също пострада

В средата на април 2010 г. антимафиотите атакуват по погрешка дома на поп певеца Красимир Аврамов, по-известен като Човека глас.

Преди да осъзнаят кой е всъщност, го просват на земята с белезници, като действията им са надлежно заснети от ведомствена камера. Тогава министър Цветанов също се извини, а МВР пое разноските по ремонта на изкъртената входна врата на изпълнителя.

Реклама
Реклама
Реклама