Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13642681 www.bgdnes.bg

Петър, който стана Петра, спасява бедстващи

Транссексуалната дари вещите си 

Призванието ми е да помагам, казва 24-годишното момиче 

Доли ЛУКАНОВА

Транссексуалната Петра, която доскоро беше Петър, се отдаде на доброволчество. След като прие исляма и стана мюсюлманка, 24-годишното момиче е твърдо решено да помага и да прави добро. Така Петра, която живее в Горна Оряховица, пътува специално до София, за да дари надежда на хора, изпаднали в беда.

"Събрах много неща, дори такива, които са ценни за душата и сърцето ми. Знам, че там някъде някоя майчица плаче, а нечий детски живот се разпада. Ако мога с една точица поне да допринеса за нечие щастие, бих била най-щастлива. Решена съм да го направя, защото дълги години бях затворена в себе си, а исках да помагам", споделя ентусиазирано пред "България Днес" Петра.

Реклама

Младото момиче се свързва с фондация "Подай ръка/заедно за по-добро бъдеще", които от години се занимават с едни от най-тежките случаи в страната. Към тях се обръщат майки с малки деца, ограбени пенсионери, които няма какво да ядат, и всеки, изпаднал в недоимък. Петра опакова грижливо част от любимите си дрехи, аксесоари и декорации и дори мразовитото време не я спира да стигне до столицата.

"Много съм щастлива! Това е призванието ми, да помагам", вълнува се транссексуалната.

Както сме ви разказвали в предишни броеве, горнооряховчанката се ражда като мъж, но още от дете започва да се усеща като жена. Цял живот Петър е отритван и тормозен от обществото. Преминава през много трудности, но не се отказва. Годините усилен труд се отблагодаряват и Петър лека-полека успява да сбъдне мечтите си. Миналата година се подлага на операция за смяна на пола в Гърция. Медиците там отстраняват мъжките му полови органи и му слагат гърди. Въпреки това България отказва да признае новата самоличност на вече превърната в жена Пера. Тя завършва две висши образования, издава книга и успява да осъди страната ни в Страсбург, за да смени официално документите си и да бъде вписана като Петра вместо с рожденото си име Петър.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама