Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13642759 www.bgdnes.bg

Ирена Маринова, продуцент на "БНТ представя": Показваме историите на още 16 уникални българи

Поредицата се фокусира върху формулата на успеха и вдъхновението им

Коя е тя?

Ирена Маринова е продуцент на поредицата "БНТ представя". Започва в националната телевизия като репортер. По-късно завършва магистратура в Софийския университет със специалност "Продуцентство". Отново се връща в държавната медия, но на нова позиция. Преди няколко години започва да работи по проекта "БНТ представя". Следващия месец ще бъде излъчен 5-и сезон на поредицата.

- Госпожо Маринова, какво да очакват зрителите от петия пореден сезон на "БНТ представя"?

Реклама

- От февруари всяка сряда от 21 часа ще могат да се потопят в света на уникални личности като поета Атанас Далчев, писателите Здравка Евтимова и Георги Господинов, световните рекордьори Стефка Костадинова и Йордан Йовчев. Филмите са не само биографични за най-важните етапи в живота на тези забележителни българи, но и ще разберем каква е тяхната формула за успех и откъде черпят вдъхновение. След изключителния успех на последните сезони на "БНТ представя", в които показахме незабравими лица като Григор Вачков, Невена Коканова, Петя Дубарова, Блага Димитрова, Стефан Цанев, Гена Димитрова, Желю Желев, Стефан Данаилов, Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Йордан Радичков, сега идва и техният ред.

- Колко серии ще бъде поредицата, кои ще бъдат главните герои?

- Този сезон ще има 16 епизода, които ще се излъчат до края на май. Главните герои са личности от сферата на изкуството, спорта, политиката, обществения живот - имена, които със сигурност всеки българин знае, но ние ще ги представим в дълбочина. Например актрисата Славка Славова има вълнуващ и нелек живот, от който самият Валери Петров е вдъхновен за пиесата "Театър, любов моя". Друга знакова фигура - политикът Димитър Пешев, и неговата роля за спасяването на българските евреи. Ще влезем зад кулисите на Софийската опера и балет, където заедно с директора и невероятния режисьор акад. Пламен Карталов ще усетим магията на операта - от репетициите, през декорите и костюмите до това как се управлява успешно една толкова сложна културна институция.

- Четвъртият сезон пожъна огромен успех. Ако можем да обобщим в няколко изречения - какво научиха още зрителите за Васил Михайлов, Мариус Куркински и останалите герои в поредицата?

- Филмите от изминалите сезони все още се повтарят по БНТ, така че зрителите със сигурност не бива да ги пропускат. Защото да влязат в света на Мариус Куркински, да чуят лично от него спомени от детството, размисли за приятелството, вярата, изкуството, могат единствено в този най-интимен разказ интервю, което Мариус е давал до момента. Филмът за Нешка Робева, друга изключителна личност, която представихме, видя легендарната гимнастичка и треньорка от различен ъгъл и отговори на въпроса защо състезателките й се превръщат в шампиони. И "Стратега от Мировяне" проследи изключителната кариера на големия Димитър Пенев и неговия неподражаем дух, който несъмнено е една от ключовите причини за знаменитото лято на 1994 г.

- За някои големи имена от предходния сезон вие представихте и филмови премиери. Какви емоции донесоха те на екипа и на зрителите и смятате ли да продължите с тази практика?

- Емоциите бяха много лични - например прожекцията на филма "До Мариус и назад" се случи точно на рождения му ден, изненадахме го с торта. Той е много скромен човек и за него това също беше вълнуващо и незабравимо изживяване, а залата в Дома на киното дори не можа да побере всички зрители, които искаха да го видят. Срещата с Васил Михайлов премина много емоционално, защото той е невероятен човек и артист и на живо разказа истории, които накараха всички присъстващи да се просълзят - и от вълнение, и от смях. С Георги Мамалев - също - премиерата премина в настроението, което той винаги носи със себе си - забавно. Предпремиерни прожекции направихме също и за Цветана Манева, на която присъстващите имаха възможността да се срещнат, поговорят и снимат с нея. Премиерата за Григор Вачков беше впечатляващо посетена от големи звезди на българското изкуство и обществени и политически фигури като президента Плевнелиев, Владимир Пенев, Марта Вачкова, Малин Кръстев и много други.

Реклама

- С кого от героите ви бе най-трудно да го накарате да се отпусне, да разкрие съкровени истории?

- Ще спомена Цветана Манева не защото е трудна личност, а защото се намира в специален момент от своята кариера - наскоро обяви, че официално слиза от театралната сцена. Тя обаче има несломим дух и силен характер, изключително интересен живот и богата кариера - голямо предизвикателство е всичко това да се покаже на телевизионния екран само в 1 час, но режисьорът Димитър Шарков успя да го направи, и то много вълнуващо.

- Какво ви накара да започнете да правите поредицата с ленти за именити българи?

- Идеята за поредицата е на Емил Кошлуков. Тя е един от добрите примери за това как националната телевизия може да изпълнява една от най-важните си функции - да образова, да запознава аудиторията с личностите, които са оставили ярка следа в българското изкуство, култура, спорт, политика, наука и духовен живот. Като изпълнителен продуцент на "БНТ представя" аз се радвам, че още с втория сезон поредицата е сред най-гледаните продукции на БНТ, а рейтингът расте.

- През миналата година работихте по един проект със съпруга на княгиня Калина Сакскобургготска - Китин Муньос. Какви спомени пазите от срещите си с царското семейство?

- Те много обичат България и лично познават и местата, и хората, които снимахме. Бяхме заедно, снимайки кратки презентативни филми за българските обекти, включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Снимахме в Рилския манастир, в Несебър, заснехме нестинарския обичай, както и Бистришките баби. Имам много приятни и емоционални спомени с тях, защото са пътували много по света, приключенци са и нямахме никакви трудности по време на работата си.

Реклама
Реклама
Реклама