Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13691110 www.bgdnes.bg

Чапа майстори академик Сендов

Скулпторът се готви за голяма изложба

Георги Чапкънов не спира да твори дори в хосписа

От година насам големият скулптор Георги Чапкънов живее в хоспис, където за него се грижат професионално и той се чувства прекрасно.

Престоят му сред хората се отразявал много добре на гениалния скулптор, сподели синът му Тодор.

Реклама

"Татко редовно се храни, готвят му разнообразни менюта и съобразени с неговото здравословно състояние. Когато е сам, яде всичко, а това не е много добре. Освен това му дават лекарства, следят му постоянно кръвното налягане и има с кого да си говори", сподели още Чапкънов.

Той уверява, че творецът, пред когото е позирал дори Федерико Фелини, продължава да работи и в санаториума. Той искал от сина си да му донесе глина, моливи и платна за рисуване, за да не стои "без работа".

"Не можел да запълва времето си и поиска да му занеса нещата за рисуване. Такъв си е баща ми", смее се Тодор.

В момента Георги Чапкънов се труди неуморно над паметник на Благовест Сендов. Покойният математик, академик и председател на Народното събрание бил добър приятел на Чапкънов.

"В БАН се взе решение за изработване на бюста. Татко прие присърце проекта и работи по него всеки ден. Не мога да кажа обаче кога ще е готов", сподели режисьорът Тодор Чапкънов. И допълни, че на 14 февруари баща му ще присъства на откриването на своята изложба в Националната галерия. Поводът за експозицията е 80-ата му годишнина.

Реклама

"Зрителят е този, който чрез своите възприятия говори за моето произведение, а не това, което аз искам да кажа. Всичко е в неговото възприятие", казва Чапа за всичките си произведения. Едно от тях обаче той най-много обича - статуетката, която е направил на примата на родната естрада Лили Иванова. 80-годишният художник много се зарадвал, че тя му се обадила за рождения ден в края на януари. "Тя е ангел, не ме забравя тази жена", радвал се като дете Чапа.

Малко преди да влезе в хосписа, художникът спря да рисува, тъй като нямаше сили и възможност да твори. "Направих илюстрации за Библията, но още не се чувствах достатъчно успокоен духовно, за да продължа сега да работя. Уморен съм", сподели ни миналата година Чапа.

Днес той вече е по-добре и всеки ден благодари на Бога, че го закриля по особен начин. "Четири пъти вече минавам трапа. Това ме кара да мисля, че Бог ме обича, чувствам се блажен, нищо, че не можах да прокопсам в богатството - искам да успокоя завистниците, че не съм богат", сподели ни Чапа, преди да влезе в хосписа. До скулптора в момента седи семейството, което много го подкрепя. "Внуците му постоянно говорят с него, за да не усеща самотата. Приятелите му също често го посещават", казва Тодор.

Няма известен българин, когото да не е направил Чапа. Той е създател на много релефи, портрети и статуи не само в България, но и по цял свят. Негови творби са били излагани в Ермитажа в Санкт Петербург, Пушкинския музей в Москва, сградата на Международния олимпийски комитет в Лозана и много други. Освен това той е съавтор на актуалния герб на България. Най-големият колекционер на българско изкуство в Токио - Джинай, има в колекцията си над 35 творби на Чапкънов. Той е правил портрети и на великия италиански кинорежисьор и сценарист Федерико Фелини. Но не само чужденците оценяват таланта на българина. Скулпторът е правил портрети и за Ставри Калинов, Теодосий Спасов, Антон Дончев, Радой Ралин, Соломон Паси и т.н. Един от най-популярните му е този на Йордан Радичков, с когото били много добри приятели.

Реклама
Реклама
Реклама