Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13718235 www.bgdnes.bg

Мародери вършеят сред руините

Спекула и кражби на хуманитарка 

Алчността е безсмъртна! Звезда

В Сирия лопатите и кирките изчезват, в Турция литват цените на одеялата и свещите 

Първи обвинения за кражби на хуманитарна помощ и спекулативна търговия повдига турската прокуратура след опустошителните земетресения.

Реклама

Следствените органи в южната ни съседка са получили голям брой сигнали за недобросъвестни търговски практики в опит да бъде извлечена полза от трагедията, отнела живота на над 8 хиляди души по данни към сряда сутринта. В провинция Хатай от семейство с пет деца е оцеляло само едно.

Те са били тризначки и близнаци. В. "Тюркийе" съобщава, че подаваните до полицията и други служби жалби срещу мародери се увеличават ежечасно. Оплакванията са започнали да постъпват още между сутришното и обедното земетресение на 6 февруари, но с отърсването от първоначалния шок броят им нараства. Очаквано най-разпространени са злоупотребите със стоки от първа необходимост и най-вече такива, чиито търсене нараства в извънредни ситуации.

Красноречив пример са одеялата и свещите, предприемчиви търговци в региона, засегнат от земетресението (а и не само там), отварят магазините си въпреки страшните рискове или излагат стоките си направо из парковете и площадите. Цените на най-евтините одеяла скачат от 100 лири (10 лв.) на 250 лири за минути. Подобна аномалия е забелязана и в област Ушак, Югозападна Турция, която не е пряко засегната от бедствието, както и в столицата Анкара. Анкарската журналистка Ханде Фърат реагира с емоционален пост в туитър и пита търговците "къде ви е съвестта?". Интересно е и рязкото движение на цените на наемите. В полуразрушения град Малатия до 5 февруари хазяин предлага апартамента си за 2500 лири на месец. След сутрешното земетресение на 6 януари човекът усеща, че ще има повишено търсене на имотния пазар заради многото повредени домове, и вдига цената на три хиляди. От отмъщението на природата се възползват и имотните акули в далечен Истанбул. Заради очаквания прилив на бежанци от Източна Турция строителна фирма рязко вдига цените на апартаментите - ново двустайно жилище от 1.15 милиона лири (115 хиляди лева) до 1.75 милиона лири. Земетресенията дават възможност за "нагушване" също и на транспортния сектор. Много от жителите на засегнатите региони искат да се евакуират на запад. Фирмите охотно използват случая да съдират по три кожи с продажбата на скъпи билети. Всички тези сигнали към момента се проверяват. В зоната на бедствието е широкоразпространено и добре познатото мародерство. В него се включват не само гамени, но и порядъчни граждани - почти всички неразрушени магазини в засегнатите градове са разграбени. Разбиването им е започнало още на 6 февруари през нощта.

Министерството на търговията призовава да бъдат подкрепени търговците от зоната на земетресението. Ведомството стартира инициатива хуманитарните помощи и продуктите за полевите кухни да се закупуват от местни производители и прекупвачи. Далеч по-тежко е положението в съседна Сирия. След руските бомбардировки от 2015-2016 г. страната оцелява в режим "Сървайвър" и единствената налична "техника" за разравяне на руините са лопати. Така или иначе в недостатъчно количество, те са разкупени или просто са отмъкнати за часове. В контролираните от опозицията и блокирани северни райони хората са принудени да рият отломките с ръце. На 8 февруари Ердоган е посетил тежко пострадалите градове Кахраманмараш и Малатия.

Четете още

Кошмарът няма край, Атсу все още не е намерен след земетресението в Турция

Кошмарът няма край, Атсу все още не е намерен след земетресението в Турция

Депутати от Източна Турция: Разруха, а помощ няма!

Депутати от Източна Турция: Разруха, а помощ няма!

Известни помагат на Турция

Известни помагат на Турция

Нов мощен трус  - 5,3 по Рихтер удари Турция!

Нов мощен трус - 5,3 по Рихтер удари Турция!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама