Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13718681 www.bgdnes.bg

Турци помагаха на Бисер, сега Бисер помага на Турция

Потопеното преди 11 г. село праща есемеси в подкрепа на бедстващите

Съпричастни сме с трагедията по съседски, всеки живот е ценен, казва кметът 

"Турци помагаха на Бисер, когато селото беше потопено преди 11 години. Сега Бисер е наред да помага на южните ни съседи, които толкова много пострадаха. Изпращаме есемеси в подкрепа на бедстващите. Съпричастни сме с трагедията по съседски, всеки човешки живот е скъп и безценен."

Реклама

Това сподели пред "България Днес" кметът на харманлийското село Бисер Валентин Найденов. На 6 февруари 2012 г. рухна стената на язовир "Иваново" и потопи китното село, а шестима души загинаха от чудовищната приливна вълна. 11 години по-късно виновни за трагедията все още няма.

"Направо се плаша от тази дата 6 февруари. Тогава се случи и трагедията в Турция, при която починаха толкова много хора под руините на блокове и къщи. 6 февруари остава много мрачна дата в историята. При нас беше много лошо, но в Турция е нещо много по-страшно", споделя още управникът.

Турци наистина помагат на местното население в Бисер при трагедията през 2012-а. Живели в пограничните градчета и след като видели какво се случва в харманлийското село, натоварили одеяла, храна, вода, лекарства и други стоки от първа необходимост и ги докарали в наводненото село.

"Тази помощ няма да се забрави, а ние също ще помогнем с каквото можем", казва Найденов и допълва, че с панихида и хвърляне на карамфили в реката е отбелязана годишнината от трагедията в Бисер.

Потопът заличава множество къщи в населеното място, сред които и тази на Валентин Найденов. Благодарение на финансова помощ от община Харманли бъдещият кмет се сдобива с чисто нова такава. Днес Бисер е напълно възстановен и асфалтиран, а всички къщи са изкупени. Мераклии да се сдобият с имот в Бисер не липсват и сега.

Същото благополучие местните желаят и на южните ни съседи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама