Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13727713 www.bgdnes.bg

Всички турци бягат към Анталия

Трагедията се вижда от Космоса

Жертвите са 17 хиляди, ранените над 60 хил.

Милиони пострадали от трусовете се изселват на запад в страната, цените на имотите скачат в пъти

Масово преселение от Източна Турция на запад към Анталия предприема уплашеният народ и задръства пътищата.

Реклама

Стартиралото още на 6 февруари бягство на хората от зоната на земетресението набира обороти, след като в сряда държавата стартира частична евакуация на засегнатите и в момента ги разселва организирано. За целта са впрегнати държавната авиокомпания "Турски авиолинии" (бивша "Търкиш Еъруейз") и частната "Пегасус". Освен допълнителни полети за желаещите да напуснат региона редовните също могат да бъдат използвани безплатно.

"Всички полети от изток на запад са евакуационни. Напускащите рисковата зона ще бъдат качвани в самолетите безплатно" - обявява администрацията на "Пегасус". Наред с въздушния транспорт за извозване на граждани са осигурени също автобуси. От Сейхан в провинция Адана е отплавал и кораб към Анталия. Над 3500 хотела в туристическия регион са осигурили общо 19 400 стаи за преселници. Те могат да приютят до 70 хиляди души. Проблемът е, че местата за настаняване не са достатъчно - само в курорта Алания са подали молби за осигуряване на подслон над 30 хиляди бежанци. Другите западни области по Егейското крайбрежие също се запълват. Смята се, че домовете на над 13.5 милиона души са пострадали от трусовете. Загиналите към момента са над 17 хиляди, от които 14 014 - в Турция. Ранените само в южната ни съседка са близо 63 хиляди. Броят на напусналите родните си места е неизчислим, защото много жители на източните области самостоятелно заминават при роднини в по-безопасни региони. Според сеизмолози най-безопасни са провинциите Измир, Анталия и Муула, в която са разположени големите курорти Мармарис и Бодрум. Именно натам се насочва бежанският поток.

Кемал Зейрек, икономист от опозиционната Републиканска народна партия, прогнозира до двукратно повишение на наемите и хотелските такси във въпросните региони през следващите месеци.

"Солидарността е до време, след това и наемодатели, и хотелиери ще искат да се изхранват от имотите си. Повишеното търсене несъмнено ще доведе до вдигане на цените" - казва Зейрек пред турския канал "Фокс". Единството и взаимопомощта не са универсални дори в тази ситуация. Руснак, пребиваващ в Турция, се оплаква в социалните мрежи, че не е допуснат до пункт за кръводаряване, защото не знае турски.

Четете още

(СНИМКИ) Наши спасители извадиха 4-годишно дете и възрастен мъж от руините в Турция

(СНИМКИ) Наши спасители извадиха 4-годишно дете и възрастен мъж от руините в Турция

Турци помагаха на Бисер, сега Бисер помага на Турция

Турци помагаха на Бисер, сега Бисер помага на Турция

Без "Пробуждане с хоро" на 3 март заради трагедията в Турция и Сирия

Без "Пробуждане с хоро" на 3 март заради трагедията в Турция и Сирия

Наша сапунена звезда спасява в Турция

Наша сапунена звезда спасява в Турция

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама