Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13786244 www.bgdnes.bg

Джони Велинов се бори с коварна болест

Ново тежко изпитание пред великия вратар

Легендата на ЦСКА страда от рак на челюстта

Ново тежко изпитание пред големия български вратар Георги Велинов-Джони! Легендата на ЦСКА и българския футбол отново се бори с коварна болест. Този път Джони е диагностициран с рядко срещания рак на челюстта. Велинов бързо взима мерки и вече е започнал необходимото лечение. Един от най-големите вратари в историята на ЦСКА е настанен в специализирана болница, където се лекува и бившият му съотборник Георги Димитров-Джеки, който, за съжаление, почина от рак на дебелото черво.

Джони разбира наскоро за диагнозата и признава за болестта пред най-близките си приятели и колеги от ЦСКА. "Говорихме преди около две седмици и ми каза, че има рак на ченето - казва друга "червена" легенда Петър Жеков, който е приятел с Джони от десетилетия. - След това му звънях няколко пъти, но не вдига телефона. Явно в момента не може да говори, защото се лекува. Всички му пожелаваме бързо оздравяване." Велинов е една от най-обичаните легенди на ЦСКА.

Реклама

Ракът на челюстта е рядко срещан. Това е мултифакторно заболяване, в което участват генетични фактори и фактори на околната среда. В този смисъл често е невъзможно да се установи точна причина. В повечето случаи лечението започва с операция, която има за цел да отстрани целия тумор и засегнатата тъкан. След интервенцията е необходима реконструкция на устната кухина, за да се възстановят функцията и външният вид на челюстта, като често се налага поставянето на метална протеза. Препоръчва се лъчетерапия, но химиотерапия не е необходима и прогнозите за лечението на болестта са добри.

Велинов вече води втори живот, след като преди години претърпя успешна трансплантация на черен дроб. Вече 15 години Джони празнува два рождени дни. Първия на 10 май и втори - на 5 май, когато му е направена трансплантацията. В края на 2006 година разбира, че операцията е единственият му шанс за живот след развитата цироза на черния дроб. Негов донор става мъж от Варна, чиято съпруга дарява органите му. "Намери се донор, съвместим с моите органи, след 6 месеца в очакване на операцията. Благодаря на жената от Варна, хиляди, безкрайни благодарности", каза Георги Велинов, който признава, че без трансплантацията са му оставали едва няколко седмици живот.

Винаги позитивен и усмихнат, Джони е пример както за децата, така и за настоящите футболисти. Сред левскарите също има много приятели и е уважаван сред "синята" общност, тъй като никога не е казвал лоша дума за големия съперник.

"България Днес" пожелава пълно възстановяване и кураж на големия Джони Велинов!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама