Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13866604 www.bgdnes.bg

Ани Салич позлати Кладнишкия манастир

Игуменът отец Орлин и тв звездата организираха кухня за бедни и болни

Ани Салич и игуменът на Кладнишкия манастир отец Орлин вече финализираха със съвместни усилия инициативата за кухня за бедни и болни хора от селата Кладница и Рударци, научи "България Днес". По думите на свещеника той и популярната новинарка са получили продукти от хранителна банка и са започнали да ги раздават на нуждаещите се хора.

Тв звездата, която е известна с доброто си сърце, е представител на УНИЦЕФ за България и е била "двигател" на десетки хуманни каузи. Идеята социално слабите и инвалидите от трите пернишки села да бъдат подпомагани с продукти и топла храна е нейна и тя я обяви още в началото на годината.

Реклама

"Някои от тези хора са играли за "Славия", друг е бил балетист, трети учител. Има и неуки, само че всички ги сплотява беднотията", сподели покъртителните истории, на които е станала свидетел в пернишките села, Ани.

Отец Орлин довери пред вестника, че тв водещата често посещава манастира и е направила много дарения. "Целият квартал на заможните хора в Кладница - "Делта Хилс", подкрепя финансово манастира и помага за неговия ремонт", каза още игуменът на Кладнишката света обител.

"В момента имаме няколко варианта къде да позиционираме кухнята. Тя ще обхване селата Кладница и Рударци с перспектива и село Драгичево", поясни отецът.

Той добави, че едното от помещенията за кухнята е общинска собственост, а другото - на местната кооперация. "Нуждаят се обаче от ремонт, за който нямаме средства. Затова на първо време ще получаваме продуктите от хранителната банка и ще ги раздаваме по възможно най-бързия начин. Силно се надявам тази инициатива да прерасне в нещо повече от кухня", каза духовникът.

Игуменът на Кладнишкия манастир описа Ани Салич като "много свестен човек" и не скри възхищението си, че тя помага на проблемни деца и на хора, нуждаещи се от операции.

"С хранителната банка се договарят определени количества продукти за определен период от време, примерно за месец. Заявява се какво количество може да бъде обработено, защото, ако продуктите само се получат, а не бъдат раздадени, цялото начинание се обезсмисля", обясни механизма на снабдяване и функциониране на кухнята си свещенослужителят.

Реклама

Той изрази съжаление, че мисията да се създаде и друг приют като този на отец Иван в софийското село Нови хан към друг български манастир, църква или религиозно средище му се струва в момента почти невъзможна.

"За голямо съжаление, живеем в твърде комерсиални времена и всичко опира до средства. Едно време манастирите са били поддържани на доброволни начала. Манастирът в Кладница е възстановен изцяло със средства и труда на местни кладничари. Сега правя ремонт на обителта и съм се хванал с две ръце за главата, ако имах три, и с тях щях да се държа", оплаква се отец Орлин. В предишните години манастирът е бил стопанисван от брат Рафаил, но игуменът разкри, че местните са го прогонили "с камъни и телевизия".

Четете още

Журналистки намират любовта в политици

Журналистки намират любовта в политици

Ани Салич и Сотир Цацаров - обикновена двойка в отпуск

Ани Салич и Сотир Цацаров - обикновена двойка в отпуск

Тити Папазов награди майки-героини в Нирвана

Тити Папазов награди майки-героини в Нирвана

Ани Салич се раздели и с последния си мъж
Ани Салич се раздели и с последния си мъж

Ани Салич се раздели и с последния си мъж

Реклама
Реклама
Реклама