Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13949397 www.bgdnes.bg

20 бона за пребита от ченгета на протест

Цветелина Цветкова осъжда МВР за незаконен арест

Полицаите унижават жената, снимат я полугола и с белезници

20 бона обезщетение получи битата, унижавана и арестувана без причина на антиправителствените протести през лятото на 2020 г. Цветелина Цветкова. Това става ясно от решение на Върховния административен съд.

Цветкова е задържана по време на протеста, престоява с белезници под колоните на Министерския съвет и претърпява тежки унижения - ченгетата я разсъбличат, снимат се с нея, удрят я и се гаврят с безпомощната жена. После я отвеждат в Трето РУ на МВР и я държат зад решетките около 22-23 часа.

Реклама

Жертвата завежда дело по Закона за отговорността на държавата, след като заповедта за задържането й на 10 юли 2020 г. е отменена окончателно от съда като незаконна. Цветкова завежда и друго дело - за тормоза, насилието и унижението, което е претърпяла (виж карето).

Унижената жертва на полицейско насилие от самото начало претендира за 20 хиляди лева обезщетение, но Административният съд в София преценява, че е справедливо тя да получи мижавите 2900 лв. Момичето се примирява и не обжалва, но СДВР сами си вкарват автогол. Ченгетата атакуват решението пред Административния съд в София и така процесът стига до Върховния административен съд.

Там магистратите приемат, че събитията са нанесли вреди върху психологическото и емоционалното състояние на пострадалата Цветкова. Споменават се времето и начинът на задържането й, нараняванията, поведението на полицаите.

Съдът взема под внимание й факта, че Цветкова е снимана в безпомощно състояние, с белезници и полугола, въпреки че жертвата води друго дело за това. Магистратите приемат за доказани твърденията й, че след ареста в продължение на много месеци е плакала при спомена за събитията, имала е проблеми със съня, разстройвала се е силно и се е затворила в себе си.

"Не е имало каквито и да е данни за извършени хулигански прояви от страна на Цветкова. Съдът не намира нито правна, нито житейска логика или някаква друга основателна причина за издаването на заповедта за задържане." С тези думи върховните съдии отхвърлят като абсолютно неоснователни доводите на МВР, че не дължи обезщетение, защото Цветкова си е съпричинила вредите. В крайна сметка преценяват, че исканите 20 бона от Цветкова са в разумната граница, тъй като решението на родните магистрати е съобразено с практиката на Европейския съд за правата на човека по подобни дела.

 Разследване

Реклама

Едва през лятото на 2021 г., година след полицейското насилие на площада, прокуратурата обяви, че разследва случая. Досега обаче това разследване не е довело до резултат и търсене на наказателна отговорност от полицаите.

 Още едно дело за 80 хил. лева

Цветкова води и дело за обезщетение срещу СДВР заради незаконосъобразните действия на полицаите - отвличането й от група мирно протестиращи, неправомерно използване на сила и помощни средства, непристойно поведение. В това дело момичето претендира за 80 бона обезщетение. Делото е насрочено за след седмица.

"В момента, в който ме хващат, няколко полицаи започват да ме налагат навсякъде по тялото, получих множество удари по главата. Биха ме навсякъде по тялото. Двама полицаи ме влачиха, душиха ме, не можех да дишам, докато не стигнах до колоните. Дърпаха ме, душиха ме, стигнахме до колоните и ме хвърлиха на земята със зверска агресия. Там ме сложиха да седна. Аз бях с един бял потник, от дърпането той се беше разместил и те решиха в един момент да ме снимат. Галиха ме по главата, гавриха се с мен", разказа Цветкова в предаването "ЕвроДикоФ".

Реклама
Реклама
Реклама