Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13987220 www.bgdnes.bg

Пускат наркотрафикант от затвора заради труса в Турция

Българската Темида състрадателна към пострадалите от бедствието

Саваш Уста е освободен, за да отиде при жена си и трите деца, които са в палатков лагер

Заради земетресението в Турция е пуснат наркотрафикант от килията на Централния софийски затвор! Магистратите се смиляват над Саваш Уста, като разбират, че роднините му са останали без дом след бедствието, взело над 50 хил. жертви. Това става ясно от решението на Софийския градски съд, научи "България Днес".

Реклама

Турчинът е от град Османие, един от най-тежко пострадалите при труса на 6 февруари. Пред Темида той споделя, че жена му и децата му са в палаткови лагери. Предвид тежката хуманитарна обстановка Саваш ще е по-полезен, ако отиде при семейството си, така биха се избегнали по-тежки последици, призовава защитникът му.

Османие е един от градовете, които се намират недалеч от епицентъра на трусовете. Населяват го 170 хил. души, като половината сграден фонд става негоден за живеене. Стига се дотам, че на жп гарата в Османие се композира влак с 13 вагона, в които са настанени около 1000 от бедстващите жители, останали без дом. Железницата в района била спряна заради повреда на релсите. Затова властите уредили локомотивът да захранва постоянно вагоните с ток, за да са на топло хората, а около пероните те можели да ползват тоалетни и течаща вода.

След опустошителното бедствие не липсват и последващи трусове в района. Седмица по-късно е засечен силен трус от 4,6 по Рихтер на 38 км от Османие, а последното регистрирано земетресение е от 7 март - 4,4 по Рихтер.

"По време на престоя в затвора аз загубих работата си, вече нямам и дом, децата ми са малолетни и непълнолетни - имам един син и две дъщери. Те в момента живеят в палатков лагер. Благодаря за оказаната помощ от гражданите на България и на България за пострадалите при земетресението в Турция", проговаря осъденият турчин.

Той успява да впечатли съдия Биляна Вранчева с историята си. "Следва да се отчете изключителното природно бедствие - земетресението в района на Турция и Сирия, довело до големи разрушения и човешки жертви. Именно в този район се намира и жилището на молителя, което също е разрушено, а семейството му - съпругата му и трите им малолетни деца, са настанени в лагер", коментира съдийката. Като отбелязва това изключително обстоятелство, невисокото му наказание и доброто му поведение, тя решава да пусне предсрочно Саваш Уста от килията.

Той попада там, след като е заловен с още един авер да пренася марихуана през границата. Хващат ги в началото на септември 2021 г. да карат над 17 кила коноп с ТИР от България към Турция. Дрогата е разпределена в 4 пакета с различно тегло и процент на активното вещество.

Реклама

Саваш се сдобива с обвинения, че придобил и държал наркотика, както и че опитал да го пренесе през границата. Със съучастника му решават да се признаят за виновни, за да отнесат по-леко наказание. Сключват сделка с Окръжната прокуратура в Хасково, която е одобрена от съда. Саваш Уста се договаря да лежи 2 г. и 10 месеца и да плати 50 бона глоба. Същата санкция е наложена и на авера му, но той се навива на 3 г. пандиз.

След като излежава 1 г. и половина от наказанието си, Саваш пробва да излезе условно предсрочно от панделата и благодарение на бедствието успява от първия път. Пускат го, когато му остават още 1 г. и 4 месеца зад решетките. Част от престоя си той е съкратил с работа като чистач в затворническата кухня.

Пред Темида адвокатът му изтъква, че турчинът се е трудил в затвора, награждаван е и няма зависимости. Юристът оспорва мнението на затворническата администрация, че Саваш има проблеми с финансите заради взет заем в Турция. "Не считам че взимането на кредит би представлявало някакъв проблем за който и да е човек, сигурно повече от половината население на планетата има кредити", казва защитникът.

По делото се обсъжда фактът, че пандизчията не разбира български език и затворническите власти не е имало как да работят с него за превъзпитанието му, защото и те не владеят турски.

Въпреки мнението на прокуратурата и на администрацията на затвора, че има още работа със Саваш и че той не е изпълнил плана към присъдата си, съдът отчита признанието му. "Молителят изразява критичност към извършеното от него престъпление и готовност към поправяне", отбелязва съдът. Освен това се оценява, че осъденият поема отговорност за престъплението и счита присъдата си за справедлива.

Без пробация

При случилото се извънредно природно бедствие най-подходящо би било лишеният от свобода да отпътува при семейството си и да се погрижи за подслона и прехраната на съпругата и децата си, категорична е Темида. Заради това съдът не определя пробация, каквато е практиката при предсрочно освободени. При пробация турчинът щеше да трябва да остане в София и да се подписва през определено време в полицията. За да отива по-бързо към пострадалия от земетръса район, магистратите не му определят пробация, а само изпитателен срок на наказанието, за да може, ако престъпи закона през това време, да се върне на топло.

Реклама
Реклама
Реклама