Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14019278 www.bgdnes.bg

Лекарства летят за село с дронове

Аптека на небето дава надежда 

На площадка край Раковски ще са първите опити 

Лекарства ще летят с дронове!

Тази революционна идея може да бъде реализирана в България за пръв път, след като през последните години се превръща в обичайна практика в европейски държави.

Първите тестове с дронове на родна територия ще се проведат на летателна площадка край пловдивското градче Раковски. Дебютният полет е планиран за другата седмица - 28 март (вторник), но заради очаквани лоши метеорологични условия датата може да бъде променена, застраховат се от общината в населеното място.

Реклама

Липсата на лекарства и основни хранителни продукти се усеща в малките села, които са откъснати от света или се намират далеч от областни центрове. Честа практика е кметът да пътува веднъж седмично до по-голямо населено място, за да пазарува на местните хора - поръчват се от хляб и сирене до хапове за главоболие и проблеми със стомаха. Идеята е с полетите на дронове да бъде осигурен по-лесен достъп до медикаменти, тъй като в селата живеят предимно възрастни хора. Подобни полети биха били полезни и за населени места в Родопите например, където през зимата затрудненото снегопочистване е пречка за пътуването на автомобили с провизии.

Въздушното пространство U-space е концепция, разработена от Европейския съюз за определяне на въздушно пространство, където безпилотни летателни системи, могат да летят безопасно, сигурно и контролирано. Има за цел да осигури екосистема, която позволява на дроновете да летят на ниски височини в градска среда, като същевременно се гарантира безопасността на хората, другите въздухоплавателни средства и съответната инфраструктура.

Очаква се развитието на това въздушно пространство да изиграе решаваща роля за интегрирането на дронове в системата на въздушното пространство, тъй като дроновете стават все по-популярни и се използват за доставки, инспекции, картографиране, въздушна фотография, патрулиране и наблюдение.

В Западна Европа вече може да си поръчате пица с дрон, който да ви я достави до входната врата, услугата се използва и за други хранителни продукти. Ако тестовете са успешни, полетите може да станат факт и у нас.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама