Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14019689 www.bgdnes.bg

Семейният констелатор Елена Малева: Кастрираме мъжа, когато изземем функциите му

Много жени се игнорират заради кариера

Коя е тя

Елена Малева е семеен констелатор, лайф коуч терапевт, НЛП (невро-лингвистично планиране) практик и моден стилист. Терминът констелация има латински произход и означава съзвездие. Названието е метафорично, но точно представя отношенията, които възникват между хората. Всеки човек заема свое строго определено място в човешката йерархия, която се подчинява на строго определен ред и правила, подобно на звездните системи.

- Г-жо Малева, може ли жената да бъде успешна в кариерата си и със здраво и стабилно семейство?

Реклама

- Да, може! Аз съм пример за това. В обществото ни все още битува мнението, че жената може да има или семейство и личен живот, или кариера, но да осъществи и двете. Истината е, че когато е наясно със себе си и най-вече какво иска, тя е направила първата и най-важна крачка. Виждам и работя с много дами, които са се игнорирали, пренебрегнали са себе си и мечтите си в името на семейството и очакват партньора им да оцени това. Това е личен избор! За мен е мисия да вдъхновя чрез моя живот и опит и други дами да следват сърцето си. Така не само ще се чувстват удовлетворени от живота, но и партньорът им ще ги уважава много повече. Слушала съм много дами, че искат да съчетават семейство и кариера, но не са готови да инвестират истински усилия. Няма как да имаш всичко, без да плащаш цена. Понякога това е свързано да лишиш семейството си от присъствието си. Друг път трябва да делегираш права на работното място, да пуснеш контрола или да се развиваш по-бавно. Затова се изисква много сила.

- Голяма част от жените са разведени, все по-често дори казват, че нямат нужда от партньор. На какво се дължи това?

- За мен лично това се дължи на криворазбраната еманципация. Като че ли се е превърнало в цел жената да се конкурира с мъжа. Да покаже и докаже, че може да прави всичко. И ако го прави, защо мъжът да бъде до нея? Прави ми впечатление, че за все повече жени да бъдат слаби, да помолят за помощ мъжа до тях е по-скоро недостатък. А всъщност жената е силна чрез женската си енергия. Тя би трябвало да излъчва мекота, спокойствие, нежност... Да е пристан, на който мъжът да се чувства спокоен. Като че ли ролите се размениха. Жената стана можеща и справяща се с всичко, а мъжът вечно мърморещ. Това е напълно закономерно. Ако и двамата са можещи и справящи се, ще са вечно състезаващи се. Ако са постоянно мрънкащи - ще са вечно отлагащи. Винаги трябва да има плюс и минус, за да се балансира енергията. За жалост, разменяйки своите роли, партньорите се отдалечават един от друг, защото това не е тяхното естество. Всеки започва да очаква, да се сърди, да недоволства и в един момент жената си казва: "Не си ми нужен. Аз мога и без теб!"

- Защо жената трябва да бъде жена?

- Защото това е нейната роля! Да бъде жена! Дори и да може всичко, пак е редно да даде възможност на мъжа да бъде мъж. Жената е интуитивна, емоционална, нежна, търпелива, мека. Мъжът е прагматичен, логичен, рационален. Когато изземаме функциите на мъжа, ние образно казано го кастрираме. Все едно му казваме: "Ти не ставаш, аз мога всичко и без теб!". Мъжът си казва: "Защо да опитвам, когато така или иначе тя ще го направи?!?". Така започват проблемите! Женската енергия е тази, която вдъхновява мъжа, която го балансира, успокоява, създава уют, дом. Тя омекотява мъжа. Когато ние, жените, сме в нашата енергия, помагаме на мъжа да влезе в неговата. Така го развиваме, разширяваме и той започва да се грижи за нас. Това не е приказка от "Шехерезада". Това са умения, които се учат, за да бъдеш истинска жена. Да можеш да привличаш и постигаш с лекота, да живееш с наслада живота.

- Вие самата осъзнавате, че не водите пълноценен живот и решавате да направите промяна. Как стигнахте до този извод?

- Всичко, за което говоря, е част от моя път и опит. Минала съм през това да смятам, че мъжът ми е длъжен, да изисквам и да мърморя, да съм недоволна, апатична, депресирана. В един момент си дадох сметка, че така не съм полезна нито на себе си, нито на семейството си. Освен това съм пример за децата си - имам три дъщери. Опитах да се погледна отстрани и честно казано, не ми хареса това, което видях. Реших, образно казано, да зануля живота си. Да започна да го живея така, както исках и заедно с това, да бъда пример за децата си, опора за мъжа си, жена и майка. Разбира се, промяната не става веднага, това е процес. Научих, че не е нужно да правиш всичко сам. Не съжалявам за нито една крачка от този път, защото е моят! Днес съм щастлива! И моята мисия е да казвам, че може всичко! Може от дъното на дупката в собствена си душа да достигнеш до блаженството в сърцето си.

Реклама

- Вие сте пример, че въпреки краховете семейството трябва да преодолява трудните моменти заедно. Как почти двадесет години със съпруга ви успяхте да не позволявате "разклащане" на отношенията ви?

- Най-важното нещо е любовта! Честно да ви кажа, тогава си мислех, че "всичко, което лети, се яде". Млада, непокорна, искаща от живота си, мислех, че всеки ми е длъжен, а за съпруга ми да не говорим. Тогава животът започна да ме сблъсква с различни неща. От малки предизвикателства до големи и сериозни проблеми. Най-големите трудности в семейния живот имах, когато се опитвах да налагам това на съпруга си. Мъж по-голям, по-успешен от мен, аз му казвах как и какво да прави. Това естествено не е добра идея и за това се чувствах недоволна. На него не му е било приятно моето надменно поведение. Говоря в крайности, но е така. Ако имаш дълъг списък с недостатъци на мъжа си, напиши също толкова дълъг списък с позитиви. Какви хубави качества притежава твоя партньор? И се фокусирай за 30 дни само върху тях. Игнорирай всичко друго, опитай се да се държиш, както искаш той да се държи с теб, и не забравяй себе си. Имай хобита, срещай се с приятелки, с които да говорите за позитивни теми.

- Помага ли това?

- Това направих аз и в един момент осъзнах, че съпругът ме е много по-добър от мен (смее се). Това правим и дамите на личните ни консултации. Всяка една от тях без изключение след тази задача преоткрива човека до себе си. Защо? Ами защото по закона за привличането, където е нашият фокус, това привличаме. Ако е негативен, имаш негативна обратна връзка. Имали сме много тежки моменти със съпруга ми. Би било идеалистично да говоря, че има семейство, което не преминава през трудни моменти. Въпросът е как го правим И това е критерият за стабилност! Трудните моменти сплотяват едни, но разклащат други. При нас трудните моменти сплотяват! Защото и двамата правим това, което обичаме, имаме време само за нас, говорим и споделяме болките и радостите си, знаем, че каквото и да се случи, ще го преодолеем, защото се обичаме! Не е било винаги така, ние се научихме да живеем така именно благодарение на трудностите. Мила моя, бъди себе си чрез сърцето. Довери се на партньора си на 100%! Отпусни се, бъди слаба, защото мъжът е роден да бъде мъж, а ти да бъдеш жена!

Реклама
Реклама
Реклама